Topíte pneumatikami? Místo kontroly z úřadu raději sondu do komína, radí poslanec

11. prosinec 2015

S blížící se zimou zahalil Česko hustý dým. Není to ale přírodní jev, ale mimo jiné i důsledek toho, že snad v každé vesnici a v každém městě se najde člověk nebo lidé, kteří otravují sousedům vzduch tím, že v kotli spalují pneumatiky, PET lahve a další neekologická paliva.

Vláda kývla na návrh ministerstva životního prostředí, aby úřad směl kontrolovat přímo u lidí doma, čím topí. Když jim končí v kamnech odpadky, úřady jim napaří například pokutu 50 tisíc. Opozice a mnozí právníci se obávají narušování domovní svobody a vlamování se do domácností.

„Je to v rozporu s Ústavou a Listinou základních práv a svobod, která říká, že obydlí člověka je nedotknutelné,“ uvedl v pořadu Pro a proti poslanec Jan Zahradník (ODS).

Jsou zde i praktické důvody. „Není vůbec jasné, zda-by vtělení možnosti vnikat do obydlí přineslo kýžený efekt.“

„Jestli by lidé, kteří z důvodů své špatné sociální situace musí topit nevyhovujícími palivy, by zjednali nápravu nebo byli schopni platit vysoké pokuty,“ zapochyboval poslanec.

Že je situaci třeba řešit, Zahradník souhlasí.

„Ministerstvo, spíš než aby se zabývalo změnou zákona, by mělo podpořit výzkum, který by umožnil prokazatelně doložit rozborem kouře z komína, že v tom topeništi se spalují nepovolené látky,“ radí poslanec.


Zahradník: „V době, kdy jsme schopni analyzovat atmosféru Venuše, by mělo být možné sondou umístěnou do komína na dálku zjistit, čím se topí, aby nebyla dotčena domovní svoboda, a aby protokolární záznam z tohoto měření mohl být podkladem pro stanovení sankcí těm, kteří takto porušují občanské soužití.“

Náměstek ministra životního prostředí Vladimír Mana tvrdí, že znečišťování ovzduší v České republice je skutečný problém.


Mana: „Pokud to myslíme skutečně vážně, tak takový výzkum asi nebude mít okamžitý efekt na zlepšení ovzduší, na rozdíl od výměny starého kotle za lepší a účinější, což bude mít i přímý dopad na peněženku občana, který dnes musí zbytečně protopit více.“

„A ne jen problém lokální, ale i plošný,“ dodal.

Čísla jsou podle něho jasná. „V roce 2012 jsme měli v ČR 5500 předčasných úmrtí z důvodů expozice polétavým prachem.“

Lokální topeniště způsobují v průměru 38% podíl na znečišťování ovzduší, citoval úředník ze statistik. „A to jde jen o průměr,“ dodává.

„Ves skutečně velkých aglomeracích mohu přispívat další zdroje znečištění ovzduší, ale v malých sídlech, a o tom jsem přesvědčen, podstatnou část znečišťování ovzduší způsobují lokální topeniště,“ vysvětlil náměstek.

Zatímco velcí znečišťovatelé jsou pod stálým a účinným tlakem, u nízkých zdrojů znečištění je omezení nedostatečné.

„Ministerstvo životního prostředí dělá celou řadu dalších kroků. Dává například ekonomickou dotaci na to, aby byly vyměňovány zastaralé a nekvalitní zdroje, tedy kotle,“ připomněl angažovanost úřadů v boji za lepší ovzduší Vladimír Mana.

autoři: tpa , oci
Spustit audio