Top 10 nových druhů za rok 2011

24. květen 2012
Monitor

Mezinárodní ústav pro výzkum druhů při Arizonské státní univerzitě zveřejnil seznam deseti nejzajímavějších nových druhů za rok 2011. Najdeme na něm kýchající opice, nepatrné „pekelné červy“ z hlubin Země i orchidej kvetoucí jen v noci.

23. května by slavil narozeniny švédský přírodovědec a zakladatel moderního pojmenování organismů Carl Linné (23. května 1707). Mezinárodní ústav pro výzkum druhů v tento den už popáté zveřejnil seznam deseti nejzajímavějších nově popsaných druhů. Za rok 2011 bylo nominováno víc než 200 neobvyklých až bizarních druhů. A které z nich mezinárodní výbor vědců nakonec vybral? Savce, u nichž jsou objevy nových druhů nejvzácnější, reprezentuje langur myanmarský (Rhinopithecus strykeri), kterému se v angličtině říká kýchající opice. Nozdry má ohrnuté nahoru, takže za deště mu prý do nich prší a langur kýchá.

<p><iframe width="610" height="457" src="https://www.youtube.com/embed/d1VuRvRv_UU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Z živočišné říše se na seznam dostal i krásný, ale jedovatý žahavec čtyřhranka Tamoya ohboya, parazitická vosička, která za letu klade svá vajíčka na těla mravenců, a modrá tarantule Pterinopelma sazimai z Brazílie.

<p><iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/PcraphPLAxY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Pozoruhodná je i půl milimetru dlouhá hlístice Halicephalobus mephisto, která byla objevena v jihoafrickém zlatém dole v hloubce víc než 3 km pod povrchem Země, nebo 16 centimetrů dlouhá mnohonožka z Tanzanie. Z rostlinné říše byl vybrán mák Meconopsis autumnalis, který v Nepálu roste ve výšce až 4200 metrů nad mořem, a orchideje Bulbophyllum nocturnum z Nové Guineje. Jsou to první příslušníci čeledi vstavačovité, kteří otvírají své květy jen na noc. Houby na seznamu zastupuje hřib Spongiforma squarepantsii, který víc než naše hříbky připomíná mořskou houbu nebo kreslenou postavičku Sponge Boba. Na seznamu top nových druhů za rok 2011však nechybí ani fosilie: 520 milionů let starý příbuzný členovců Diania cactiformis z jihozápadní Číny, kterému se díky bizarnímu vzhledu přezdívá chodící kaktus. Carl Linné by měl radost!

<p><iframe width="610" height="457" src="https://www.youtube.com/embed/bpMGhGMWaTA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Zdroj: Arizona State University

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.