Tlustý a šťastný gen?

27. listopad 2012
Monitor

Obezita je známý rizikový faktor pro vznik deprese a naopak. Nyní se ale ukázalo, že gen, který přispívá k obezitě, je spojený se sníženým rizikem depresí.

Dřívější výzkum rodin a dvojčat odhalil, že na vzniku depresí se ze 40 % podílí genetické faktory. Snaha odhalit konkrétní varianty genů, které by byly spojené s depresí, však zatím nebyla příliš úspěšná. Výjimkou je nový objev vědců z McMaster University a jejich kolegů, kteří srovnávali genetický a psychický status víc než 17 000 pacientů z 21 zemí. Výsledky byly nečekané: podle nich riziko deprese ovlivňuje varianta genu FTO, která silně přispívá k obezitě.

V případě depresí jde ale o pozitivní souvislost. Lidé s „tlustou“ variantou genu FTO totiž mají o 8 % nižší riziko deprese. Osm procent samozřejmě není velký rozdíl a v denní péči o pacienty se objev nejspíš neuplatní. Důležité však je, že ukazuje na nový typ molekulární podstaty depresí. Navíc zpochybňuje rozšířený názor, že lidé s nadváhou bývají méně šťastní a častěji trpí depresemi než ti štíhlí – ať už proto, že jejich vzhled vede k sociální či ekonomické diskriminaci a následným depresím, nebo proto, že naopak „zajídali“ své depresivní stavy způsobené jinými faktory a stali se obézními. Podle autorů studie to ve skutečnosti může být tak, že geny pro obezitu souvisejí s depresemi a že jak deprese, tak obezita souvisí s mozkovou aktivitou.

Zdroj: ScienceDaily, Molecular Psychiatry

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.