Thomas Kulidakis: Žádost o azyl osmi tureckých vojáků v Řecku – precedens pro další případy?

19. srpen 2016

V Řecku se dnes odehrává další dějství žádosti o politický azyl osmi tureckých vojáků. V prvním kole azylové procedury budou řeckou advokátkou předloženy potřebné podklady pro rozhodnutí. To se prozatím očekává za dva až tři měsíce.

V průběhu nezdařeného vojenského puče v Turecku využila osmičlenná posádka tureckého vrtulníku šanci a utekla do Řecka. Přepravní prostředek byl Ankaře řeckými úřady neprodleně navrácen. Osud vojáků zůstává stále nejasný. Jisté je zatím pouze jejich odsouzení řeckým soudem k podmínečnému trestu za nezákonné překročení hranice.

V otázce žádosti o azyl argumentují muži, označování řeckým tiskem jako „osm“ obavami o svůj život a bezpečí. A tvrzením, že by se jim nedostalo v Turecku spravedlivého procesu. O žádném puči prý nevěděli. Obdrželi rozkaz převážet zraněné, při návratu na základnu se ocitli pod palbou policistů a v obavách o svůj život se rozhodli přeletět do sousední země.

Původně prý také uvažovali o Bulharsku. Toto tvrzení se může zdát nepravděpodobné vzhledem ke skutečnosti, že v posádce byli také vojáci vysokých hodností. Dosud však nebyl předložen žádný důkaz o jejich lži.

I turecká vláda prozatím spoléhá na pouhá prohlášení. Tvrdí, že dotyční byli účastníci puče. Turecká prokuratura ve středu zaslala řecké vládě požadavek na jejich vydání. V něm tvrdí, že se „osm“ dopustilo pokusu o zavraždění prezidenta Erdogana. Měli se podílet na puči a ohrožení ústavního pořádku v zemi. V takovém případě hrozí všem přísné tresty.

Personál na útěku

Podle dostupných informací ale ani oficiální žádost neobsahuje žádné konkrétní důkazy. Proceduru azylového řízení by tedy ovlivnit neměla. Bez jakékoliv ambice předjímat rozhodnutí v dané věci lze očekávat, že za současného stavu věci advokátku tureckých vojáků nečeká těžká práce. Mělo by být snadné dokázat, že je žádost o politický azyl z důvodu možného pronásledování v zemi původu odůvodněná.

Rozhodnutí o osudu „osmi“ může být částečným precedentem i v případě uprchlých tureckých vojáků a diplomatů v jiných zemích

V tomto ohledu ostatně řecké úřady striktně trvají na postupu podle mezinárodního práva. Žádost prý projednají jako jakoukoliv jinou v patřičných lhůtách. Nijak nezkrácených. Případ vojáků může mít i mnohem širší dopad.

Rozhodnutí o osudu „osmi“ může být částečným precedentem i v případě uprchlých tureckých vojáků a diplomatů v jiných zemích. Pracovníci ambasád jsou v poslední době stahováni ze svého působiště do Turecka. Aby čelili vyšetřování.

Jen v minulém týdnu utekli dva vojenští atašé z Atén do Itálie. Turecký vojenský atašé se pokusil utéct z Kuvajtu přes Saúdskou Arábii, která ho však vrátila. Dva turečtí generálové se pokusili utéci z Afghánistánu. Po jejich zachycení v Saúdské Arábii je Dubaj vrátila do Turecka. Jiní prozatím uspěli.

Turecká diplomacie přiznává, že řada personálu je na útěku. Například vojenský přidělenec při NATO požádal o politický azyl ve Spojených státech. Výskyt dalších tureckých občanů žádajících o azyl se tak brzy může stát normou. Její pravidla se mohou odehrávat i podle výsledků nynějšího azylového řízení v Řecku.

autor: thk
Spustit audio