Thomas Kulidakis: Sociální demokraté by měli zase začít jednat o vládě

20. duben 2018

Při zvažování, jestli obnovit nebo neobnovit jednání o vládě s hnutím ANO, by vedení ČSSD mělo vzít v úvahu také vlastní obraz v očích veřejného mínění.

Po půl roce pokusů o složení vlády se totiž momentálně hraje o to, na koho padne odpovědnost za případný neúspěch zformovat vládu bez případné účasti populisticky a krajně pravicově laděné formace Tomia Okamury. Nebo předčasné volby.

Jiří Pehe: ČSSD ztrácí důvěryhodnost

Volby, ČSSD, Lidový dům

Když se sociální demokracie na svém sjezdu rozhodla, že bude vyjednávat s hnutím ANO o vytvoření koalice, visely ve vzduchu tři zásadní nezodpovězené otázky.

V tomto ohledu tahají sociální demokraté za kratší konec provazu. V případě, že se potvrdí kuloární informace, že nová nabídka hnutí ANO opět přesahuje sedmiprocentní výsledek sociálních demokratů, a ještě je lehce flexibilní z hlediska uspořádání koaliční vlády, nebude se Lidovému domu lehce vysvětlovat, proč za jednací stůl jeho osazenstvo opět nezasedlo.

Andrej Babiš by v takovém případě dostal šanci do omrzení ve veřejném prostoru opakovat různé variace následujícího tvrzení: „Podívejte se na ty sociální demokraty, nabídli jsme jim důstojnou roli, i když je jejich volební výsledek oproti našemu čtvrtinový. Jsou to právě oni, kteří naše hnutí ženou do náruče SPD.

A ještě se odmítají podílet na prosazování svého vlastního programu, protože dosavadní plány vlády obsahují celou škálu levicových postojů. Zvyšováním důchodů a minimální mzdy počínaje, úlevami pro studenty konče.“

Andrej Babiš

A protože na programových věcech se zástupci hnutí ANO s ČSSD dohodli už minule, mohlo by se leckomu zdát, že šlo zase a znovu o nejrůznější křesla. V takovou chvíli by se naše nejstarší politická strana slavící 140. rok své existence dostala do defenzívy.

I takový ústup do předem připravených pozic, jako třeba opakování argumentu o trestně stíhaném premiérovi, by vypadal jako útěk a hledání záminek, proč se nechovat konstruktivně.

Černý Petr odpovědnosti

Navíc je neoddiskutovatelná pravda, že dokud se v čele vlády drží Andrej Babiš s obviněním kvůli Čapímu hnízdu na krku, sociální demokraté mohou zvyšovat svou cenu. Bez Babiše by totiž ostatní strany ochotně s ANO vládly.

Petr Hartman: Politici nechápou, že Babiš chce vládnout sám

Andrej Babiš chce vládnout sám

Vládnout budu sám. Jen si vyberu toho, kdo mi to umožní. Zhruba takto se dají interpretovat výroky Andreje Babiše týkající se vyjednávání o nové vládě.

Případné odmítnutí sociální demokracie znovu alespoň zvažovat koaliční vládu s ANO, kterou by podpořili komunisté, by tedy mohlo skončit vytažením Černého Petra odpovědnosti za protahování už poměrně otravně dlouho trvajícího povolebního vyjednávání.

Pro ČSSD se tedy jeví jako výhodné začít opět vážně jednat. Pokud možnou dohodu neschválí členové strany v referendu, bude sociální demokracie moci lépe a snáze obhájit, proč se vládního projektu nezúčastní.

Ono totiž platí, že politika by v ideálním případě opravdu měla být o prosazování hodnot a dlouhodobého programu. Ale aby to bylo možné, je potřeba získat dostatek hlasů.

Thomas Kulidakis

Sociální demokracie by ale v opozici byla v nevýhodném postavení, protože podle všeho by vláda Andreje Babiše prosazovala minimálně velkou část programu ČSSD. A všem by to ANO s podporou zdatného PR týmu dávalo jasně vědět.

U předčasných voleb by se sociálním demokratům také nemuselo moc dařit, protože by do nich šlo silné ANO, kterému se doposud daří vypadat, že se o bohatství země, získané například z daní, hodlá podělit i s prostým lidem.

autor: thk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.