Thomas Kulidakis: Babišova sázka na nelidskost

17. září 2018

V případě Andreje Babiše se někdy zdá, že řekne první myšlenku, která se mu v ústech ocitne dříve, než ji kritickému zkoumání podrobí myšlenkové ústrojí zvané mozek.

V případě syrských sirotků to ale vypadá, že především nestíhalo srdce. Tedy ústrojí básníky zvané místem, z nějž vyvěrá smysl pro lidskost.

Petr Hartman: Babiš nakládá s migrací jako obchodník s deštěm

Premiér Andrej Babiš

Prodával recept na to, jak podle návodu indiánských šamanů přivolat déšť. Byť zdravý rozum velí tomu nevěřit, přesto byl u některých kansaských farmářů úspěšný.

Babiš prohlásil, že nadále odmítá převzít byť jediného uprchlíka, včetně syrských sirotků. Na Ukrajině je prý také válka, takže sirotky údajně můžeme přebírat i z východoevropské země.

Andreji Babišovi v jeho svatém nadšení asi ušlo, že na Ukrajině se především bojuje na frontové linii, z níž většina lidí už dávno odešla. Pravá podstata věci ale spočívá v nesporném faktu, že oběť války je prostě oběť války.

Dítě, které v důsledku střetu ozbrojenců přišlo o rodiče, je sirotek bez ohledu na svou národnost, víru nebo původ. Je to bezesporu potřebná lidská bytost, jejíž další existence vystavuje testu soucit a lidskost jiných lidských bytostí, které mají štěstí a žijí. Některé navíc v blahobytu, míru a užívají si vymožeností civilizace. Pro takové dítě stižené následky války je zázrak i čistá tekoucí voda nebo pravidelné jídlo. A co teprve možnost chodit do školy.

Migrační hysterie

Jestliže tedy Andrej Babiš odmítá převzít byť jediného syrského sirotka, neprohřešuje se jen proti základním principům humanity, ale také proti základní logice. Dělá chybu, protože odlišuje trpící podle jejich původu. Jako by ukrajinský sirotek byl snad více člověkem, než sirotek syrský.

Jiří Pehe: Babišova hra na evropského politika

Italský premiér Giuseppe Conte a český premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš podnikl cestu do Itálie a na Maltu s cílem představit v obou zemích údajně ucelený český plán pro řešení migrace Evropskou unií.

Andreji Babišovi by možná neškodilo, kdyby se místo nedávné dovolené na řeckém ostrově Mykonos podíval třeba do řeckých uprchlických táborů. Nebo ještě lépe do řeckých škol. Do nich chodí společně s dětmi řeckými i dětmi jiných národností děti uprchlíků. V Řecku se totiž běženců tísní stále přes 60 tisíc.

Řecká společnost pod vedením vlády vzpomněla na všechny peripetie historie a je si vědomá, že uprchlíci jsou oběti. A obětem má bližní pomáhat. Uprchlíci si snahu svých bližních pomáhat pochvalují. Extremisté tedy nemají důvod pochybně je hájit teroristickými útoky nebo jejich situaci využívat k propagandě.

Babiš porušuje české i evropské zákony. Máme na to důkazy, říká ředitel české pobočky Transparency International

Předseda vlády Andrej Babiš z hnutí ANO.

Transparency International se domnívá, že premiér Andrej Babiš i nadále ovládá holding Agrofert a vlastnictvím médií porušuje zákon. Organizace proto podala podnět kvůli podezření ze střetu zájmů. Zabývat se jím bude Městský úřad v Černošicích. Premiér Babiš podezření označil za nesmyslná a připomněl, že své firmy převedl do svěřenského fondu, jak mu ukládá zákon. 

Vím, o čem mluvím, protože s několika mladými Syřany jsem zrovna před pár dny mluvil. Jeden byl z oblasti podporující Bašára Asada, uprchnul před vojsky rebelů. Druhý byl z oblasti vzbouřenecké, uprchnul před vojsky vládními. Třetí utekl z oblasti, na kterou útočili džihádisté. Jeden z nich byl sirotek, který se těšil na přemístění do Francie a loučil se s rodinou, která se ho v Řecku ujala. Naprosto normální lidské bytosti to byly.

Problém syrských sirotků je, že nemají v České republice volební právo. Andrej Babiš si s nimi fotky nedělá, to raději s unijními politiky. Místo toho vykládá nelidské řeči o neochotě pomoci válečným obětem.

V tomto případě nemluví o ekonomických migrantech, ale o obětech války. Vykládá také pohádky, jak s Viktorem Orbánem zamezil unijním migračním kvótám. Neměl čemu zamezit, protože ty samy v září minulého roku skončily.

Thomas Kulidakis

Andrej Babiš prostě na migrační hysterii hraje rád. Obzvláště v době, kdy jsou volby za rohem. Lidskost a fakta jdou stranou. Nevadí mu ani, že i Maďaři přijímají takzvané „pravé“ uprchlíky. Jen doufám, že jednou nebudeme potřebovat pomoc my a naši bližní v zahraničí si nevzpomenou na činy naší vlády v době uprchlické krize. Je rozdíl odmítat ekonomické migranty a oběti války, obzvláště sirotky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.