Těžíme horninu na Měsíci. Na zkoušku

5. listopad 2009

Těžba měsíčních hornin začíná na Zemi. Výzkumníci v rámci soutěže organizované NASA prezentovali stroje, které byly schopny natěžit až 500 kg "měsíční" horniny za půl hodiny.

Měsíc je v poslední době v centru zájmu výzkumných týmů. Už 37 let k němu lidé nelétají a ještě asi dlouho létat nebudou, kolem Měsíce se ale prohánějí různé sondy. A dokonce do něj občas i narážejí, aby získaly informace o jeho složení. Udělala to sonda LCROSS. Do roku 2012 probíhá soutěž Google Lunar X Prize, kde budou soupeřit automatická měsíční vozítka. A nedávno také získala firma Armadillo Aerospace finanční odměnu za úspěšnou průběžnou zkoušku svého měsíčního přistávacího modulu v rámci soutěže Lunar Lander Challenge pořádané agenturou NASA.

Vede se také debata o tom, jaké nerostné suroviny můžeme na Měsíci najít a jak je budeme moci těžit. O těžbě měsíční povrchové vrstvy hornin automatickými "kombajny" byl nedávno natočen i sci-fi film s názvem Moon (2009). Někteří ho srovnávají dokonce s Kubrickovou Vesmírnou Odysseou. Jenže těžba na Měsíci není už jen záležitost sci-fi. První roboti pro těžbu regolitu, povrchové vrstvy hornin, totiž už prošli poměrně ostrými zkouškami na Zemi.

Soutěž v těžbě regolitu Regolith Excavation Challenge uspořádala opět NASA v rámci série tzv. technologických Výzev století.

Výzkumníci prezentovali své robotické kombajny 18. října ve středisku NASA v Kalifornii. Podmínkou ocenění v soutěži bylo, aby dálkově řízený robot dokázal do půl hodiny vytěžit a přesunout do kontejneru alespoň 150 kg nápodoby měsíční hlušiny. Robot přitom musel mít vlastní zdroj energie a nesměl vážit více než 80 kg. Vítězný robot Moonraker týmu Paul's Robotics ale nakopal dokonce 500 kg a získal tak svému majiteli odměnu 500 tisíc dolarů. Další oceněné stroje nakopaly 270 respektive 263 kg, tento výkon si také zasloužil ocenění: 150 tisíc a 100 tisíc dolarů.

Těžba měsíčního regolitu nebude ve skutečnosti jednoduchá. Jednotlivé hrudky jsou jakoby spečené dohromady a jsou soudržné. Na jejich oddělení bude třeba vynaložit značnou sílu.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.