Těžce zkoušená TOP 09

2. říjen 2009

Smůla se nové straně TOP 09 lepí na paty. V předčasných volbách do Poslanecké sněmovny mohla zabodovat jako cosi čerstvého, nadějného, neokoukaného.

0:00
/
0:00

S touto ambicí evidentně vznikla, tudíž nepřekvapí zklamané obličeje jejích představitelů po sociálnědemokratickém veletoči, který vyřadil podzimní měsíce coby volební ze hry. Do řádného květnového termínu se však TOP 09 patrně stane běžnou umolousanou partají, jíž se nevyhýbají ani aféry, ani vnitřní problémy.

Sotva se lídři TOP 09 vzpamatovali z odkladu voleb, odpískali Američané záměr umístit radarový systém v Brdech. Málokdo za něj cedil krev - a osobní popularitu - jako exministr zahraničí Karel Schwarzenberg, jednička kandidátky TOP 09 v Praze, a exministryně obrany Vlasta Parkanová, jednička kandidátky TOP 09 v jižních Čechách. Při tom všem jim nedošlo, že podstatou partnerství je dialog. Z něj by za éry George Bushe juniora pochopili, že smysl radaru není obranný, ale ideologický. A z partnerské debaty s Barackem Obamou by pak poznali, že hledá podporu především pro vizi planety bez ničivých zbraní a zbytečného napětí.

Snad jen případní budoucí koaliční partneři mohou mít z nátury reprezentantů TOP 09, prověřené radarovým příběhem, radost - evidentně s nimi nebude potíž: vládním spojencům v uctivém předklonu zbaští vše i s chlupama, bez nejmenšího pochybování. V lepším případě půjde o bezmeznou loajalitu, v horším o naivitu nebo rovnou servilitu.

Další úder TOP 09 uštědřil korupční test, v jehož rámci byla Mladou frontou DNES zjišťována ochota stran přijmout milión za zamítnutí zákona omezující loterijní společnosti. Den se se dnem sešel - a TOP 09 je bez vlivného jihomoravského poslance Ladislava Šustra a bez pražského stranického tajemníka Kudláčka. Svatozář nad hlavami lidoveckých dezertérů začala blednout. A aby toho nebylo málo, přinesl ve čtvrtek internetový deník Aktuálně.cz zprávu, že "Sponzor TOP 09" (konkrétně bankéř Štefan Loncnar) "dříve finančně vypomáhal bossům podsvětí".

Do voleb je daleko. TOP 09 si nevystačí jen s několika řádky slibů, ale bude muset zformulovat zevrubný politický program. Bude kalouskovsky a severovsky konzervativní, nebo schwarzenbersky liberální? Nebo nám snad bude naservírován další dort ve stylu Čapkova Pejska s Kočičkou? Na podzim stranu čeká ustavující sjezd, včetně volby partajních orgánů. S těmi jdou zpravidla ruku v ruce personální strkanice, pře mezi regiony, sem tam nějaký kyblík špíny.

Dosud se TOP 09 profilovala coby podnikatelská strana. Na volebních kandidátkách představila nezvykle vysoké procento manažerů a lidí z velkého byznysu. Bankami počínaje a Hospodářskou komorou konče. Toho, že by měla hluboko do kapsy jako jiné nové a malé strany, se určitě bát nemusí. Má také výhodu v zastoupení ve Sněmovně i Senátu. Jména s TOP 09 spojovaná sice nezáří novotou, jsou ale zárukou jistého standardu.

Miroslavu Kalouskovi nikdo neupře, že je obratný politik a rétor, špička ve svém oboru, srovnatelná s Václavem Klausem či Milošem Zemanem. Karel Schwarzenberg, kterého s Kalouskem pojí především nadhled, smysl pro humor, možná až cynismus, má zase pověst milého bonvivána s neposkvrněným štítem. Oba by se mohli uplatnit též ledaskde jinde. Jaký tedy může mít projekt TOP 09 význam?

Neznavený hráč na pravici by sám o sobě díru do světa neudělal. Zajímavější pohled se ovšem naskýtá přes těžce zkoušenou Občanskou demokratickou stranu. Každé volby jiný program. Její poselství je rozostřené. Úroveň ekonomických expertů jde setrvale dolu. Sama neví, je-li pro nebo protievropská. S předsedou Mirkem Topolánkem smýkají emoce. Zůstal bez Marka Dalíka i bez poslaneckého mandátu. Působí jako na odchodu z vrcholné politiky, leč přirozeného nástupce za ním nevidět. Pravda, ODS má spoustu voličů. Nikoli však proto, jak je skvělá, nýbrž pro absenci rozumné pravicové alternativy.

Pokud TOP 09 vydrží přes všechny morové rány včerejší, dnešní i zítřejší až do voleb a obhájí punc klasického pravicového subjektu, může si do budoucna plánovat, jak vyhodí ODS ze sedla. A protože česká levice rovněž není ve stavu dvakrát růžovém a voliči ne vždy rozumí jejím politickým záměrům a počinům, může dvojice Kalousek-Schwarzenberg dál snít o nadějné budoucnosti.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio