Tereza Zavadilová: Ukradená okurková sezóna

28. červenec 2021

Za normálních časů by teď byla okurková sezóna v plném proudu, lidé odpočívající u vody by nějakou ekonomiku neřešili. Letošní léto je jiné, a protože významnější uvolnění pandemických opatření přišlo těsně před ním, podnikatelé se snaží vše dohnat. Bedlivě se sleduje, jak se ekonomika vyvíjí. A optimismus pomalu vyprchává.

Začátkem roku to vypadalo, že po proočkování ohrožené populace nic nebude bránit tomu, aby se ekonomika naplno rozjela. Jenže nové varianty covidu a problémy s vakcinací odsouvaly očekávané uvolnění, takže turistická sezona je mizerná, cestování velmi omezené a globálně přetrvávají problémy v dopravě.  

Čtěte také

Výsledkem je, že některé sektory spadly do velkých problémů. Výroba v automobilkách kvůli nedostatku čipů klesla až o desítky procent. Stavebnictví opticky jede na plné obrátky, ale začínají potíže kvůli prodražování a dokončování staveb – je to proto, že v odvětví chybí dělníci, především z Ukrajiny, a také kvůli problémům v logistice a dopadu obchodních válek, které vedly ke zdražení surovin.

Rozpočty stavebních projektů se překračují až o 30 procent, což už trochu trápí banky. Turismus a letecká doprava na nějaké větší oživení teprve čekají – například hotely v Praze nyní v hlavní sezóně hlásí obsazenost maximálně 20 procent.

Ekonomické oživení ve tvaru W

Výsledkem je zhoršení nálady ve firmách. Začátkem týdne Český statistický úřad uvedl, že důvěra v českou ekonomiku v červenci po třech měsících růstu klesla mezi výrobními i stavebními firmami a také spotřebiteli. Na vině jsou všechny jmenované důvody, přičemž podniky vnímají nedostatek a rostoucí ceny vstupních materiálů jako významnou bariéru své činnosti.

Čtěte také

Zpomaluje se výroba a výrazně se zvyšují zásoby nedokončených výrobků, takže i pokud mají firmy odbyt, nedokáží ho uspokojit. Špatná nálada spotřebitelů zase zřejmě souvisí se zdražováním, ke kterému vede materiálová krize a možná už i spekulativní důvody. 

Česká zhoršená nálada se přesně trefila do německé. Index Ifo podnikatelské nálady v červenci také celkem prudce poklesl. Důvody „nenálady“ jsou podobné jako v Česku. Téměř dvě třetiny německých průmyslových podniků si podle institutu Ifo stěžují na nedostatek materiálů a polotovarů. Přidaly se také starosti se šířením covidu a katastrofickými záplavami. 

To vše může vyústit ve zpomalení hospodářského oživení. Během krizí používají ekonomové pro ilustraci možného ekonomického vývoje písmenka.

Podle modelu Bloomberg Economics z tohoto týdne hrozí, že popandemické ekonomické oživení nebude plynulé ve tvaru V, jak se čekalo, ale může mít tvar dvojitého W. Tedy v případě, že se budou šířit varianty viru odolné proti očkování.

Je to ale jen jejich černý scénář, v tom základním počítají s tím, že globální ekonomika pojede nerušeně dál. 

Tereza Zavadilová

Psychologové i ekonomové ovšem dobře znají jev zvaný sebenaplňující se proroctví. Pokud budou firmy a lidé hledět do budoucna s důvěrou, není se čeho bát. A červencový pokles důvěry může být jen momentálním pesimismem neobvykle bouřkového léta. 

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.