Tereza Zavadilová: Elon Musk, duch i karikatura dnešní doby

20. září 2023

Elon Musk má na klíně dvouletého synka na osobním jednání s tureckým prezidentem Erdoganem. Tato fotka obletěla svět. Ukazuje jednu z tváří amerického vizionáře – tedy že kašle na staletá pravidla protokolu, bezpečnosti i diplomacie a dělá si, co chce. I lidé jako Erdogan mu to baští.

Figura jako Musk na veřejné scéně asi ještě nebyla, z pár podnikatelů, hlavně amerických, se staly veřejné postavy, ale většinou se tak nějak decentně drželi svého, jako třeba Bill Gates či před sto lety Henry Ford. Že se miliardář stane celebritou, na kterou by byl i showbyznys krátký, je věc, kterou přinesla až dnešní doba. 

Čtěte také

Synek, který se účastnil jednání s tureckým diktátorem, se jmenuje X. Stejně jako sociální síť, kterou Musk tehdy jako Twitter koupil. Mimochodem Musk oznámil, že sociální síť bude pro uživatele zpoplatněná. Řekl to v pondělí v rozhovoru s jiným politickým mogulem, izraelským premiérem Netanjahuem. 

Nutno říct, že smysl pro efekt Muskovi nechybí – s Erdoganem řešil, zda jeho Tesla postaví fabriku v Turecku, s židovským premiérem nárůst antisemitismu na síti X – ale také ho svezl novou Teslou.

Peníze, vliv, nástroje i mozek

Nedávno vyšla Muskova biografie z pera asi nejslavnějšího současného životopisce Isaacsona. V ní Musk například tvrdí, že tehdy, když nepovolil ukrajinské armádě použít jeho satelity Starlink, zabránil ruskému jadernému útoku.

Čtěte také

Politolog Timothy Snyder celou historku zpochybnil, podle něj podlehl ruské propagandě. Je to podobné jako zmíněný antisemitismus. Ten Musk přímo pomáhal šířit, když zrušil obsahové regule někdejšího Twitteru s odkazem na absolutní svobodu slova. 

Jinak Muskova agenda začíná poslední dobou působit skoro cimrmanovsky. Není dne, aby se neobjevila zpráva o tom, jak na sebe výstřední miliardář strhl pozornost. Tu zahýbe kursem kryptoměn, tu ohlásí konkurenci ChatuGPT, onde něco údajně koupí a zas nekoupí, tam vyzve konkurenta Zuckerberga na souboj. Nebo si v době, kdy vyjednává o továrně Tesly v Číně, klidně řekne, že Tchaj-wan je součástí Číny.

Co Muska definuje, je schopnost rozdělovat. Jedni ho vzývají jako největšího byznysového vizionáře současnosti – jeho zpočátku nesmyslná sázka na drahé elektromobily se ukázala jako zcela správná. Druzí ho zavrhnou kvůli excentrickým a arogantním projevům a paktováním se s oligarchy kvůli vlastnímu prospěchu. Oba tábory budou mít pravdu, ale každý uzná jen tu svou vlastní.

Čtěte také

V tom je Musk ztělesněním doby, kterou definuje neustálá snaha o pozornost a nesmiřitelné, černobílé „posty“. A, jak se píše v Muskově nové biografii, co to říká o našem dnešním světě, že tolik závisí na muži, jako je Musk? Že osud elektromobilů, samořídících aut, projektů veřejné infrastruktury, průzkumu vesmíru, pravidel online diskursu a vojenských technik lze měnit dle nálady notoricky rozmarného muže.

Přesto stojí za to Muska sledovat. V přemíře balastu, účelovosti a divadla jsou záblesky budoucnosti. Třeba když řekl, že síť X bude muset být zpoplatněna pro uživatele – podle něj to odradí roboty, kteří na síti škodí, dělají podvody i nenávistné komentáře. Vyvinout takzvaného bota stojí zlomky haléřů, po zaplacení vstupného na síť se to už může tvůrcům nevyplatit. 

Tereza Zavadilová

Ačkoli kritici říkají, že mu zase jde jen o peníze, Musk trefil, co bude stále větší problém ve světě, který se přesouvá do onlinu. Je to identifikace uživatelů, bude stále důležitější umět oddělit skutečné lidi od virtuálních postav, realitu od podvodníků. Už teď je to bolestivé a bude to i drahé. A Musk má peníze, vliv, nástroje i mozek na to, být jedním z těch, kdo online džungli proklestí. Jen ještě zda na to má i morálku.

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio