Teplé počasí umožnilo prudký rozvoj říše Inků

28. červenec 2009

Bez teplého počasí by se incká říše nikdy nemohla rozmáchnout tak, jak to udělala krátce před svým zánikem, tvrdí francouzští vědci.

V letech 1400 až 1532 zažili Inkové období své největší expanze, kterou ukončil až příchod španělských kolonizátorů v roce 1533. Příčiny zániku říše Inků jsou dobře známé, ale o důvodech předchozího rozmachu se zatím jen spekulovalo. Francouzští archeologové z Montpellierské univerzity nyní došli k závěru, že hlavním faktorem bylo dlouhotrvající teplé počasí.

Záznam o počasí v dobách Inků vědci získali z vrtných jader sedimentů malého jezera nedaleko města Cuzco. Nejstarší vzorky byly staré 4000 let. Analýza jader ukázala, že až do roku 800 bylo relativně chladno a poté přišlo pár století, ve kterých převládala dlouhá sucha. Kolem roku 1100 se ale situace změnila a začalo velmi teplé a vlhké období, které podle článku na stránkách New Scientist vydrželo celá čtyři staletí.

Archeologové se domnívají, že díky příznivému klimatu a dostatku vody z tajících peruánských ledovců Inkové mohli pěstovat velké množství kukuřice a brambor. Své síly pak mohli napřít jinam - především do stavby silnic, budování armády a dobývání okolních území. Po roce 1400 dokázali Inkové hranice své říše posunout o 4000 km dále na jih.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.