Telička: Je zásah Ruska v Sýrii snahou posílit uprchlickou krizi?

7. říjen 2015

Evropská unie dnes zahajuje další fázi boje proti pašerákům lidí v oblasti Středozemního moře. Vojenská plavidla členských zemí mají zasahovat proti lodím pašeráků v mezinárodních vodách a budou je moci i zabavovat.

„Komise zaspala,“ kritizoval v našem vysílání plány evropských úřadů europoslanec KSČM Jiří Maštálka.

Podle něj indikátory o uprchlické vlně byly známy delší dobu a čas na přípravu byl dostatečný. „Unie mohla zareagovat podstatně dříve, než se ze Středozemního moře stalo pohřebiště.“

Europoslanec doufá, že likvidace pašeráckých lodí nebude nezbytná a že jsou i jiné prostředky, jak se sítí převaděčů bojovat.

„Nepochybně jsou v pozoru zpravodajské služby, které sledují situaci na území Libye, a jsou schopny zabránit tomu, aby se vůbec pašeráci s lidmi dostávali na moře,“ předpokládá Maštálka.

Z možných řešení uprchlické krize zmínil europoslanec chybějící investice do uklidnění těch oblastí, ze kterých uprchlíci pocházejí.

„Je dobré, že jsou státy, které si troufají přijmout velké počty běženců, chtějí je, budou se o ně umět postarat. Uvidíme jakým způsobem budou úspěšné,“ dodal politik.

Ten ale tvrdí, že jsou nezbytná jednání na půdě Organizace spojených národů.

„Za jednacím stolem je třeba urychleně vyjednat podmínky na zmírnění a řešení situace v Sýrii tak, aby krve teklo co nejméně,“ vyzval Jiří Maštalka.

Telička: Evropská komise připravuje změnu azylové politiky

„Řešení uprchlické krize je celá řada,“ uvedl europoslanec ANO Pavel Telička. „Opatření typu kvót je ale nešťastné.“

Nejen že narušuje tolik potřebnou společnou pozici Evropské unie v krizi, ale kvóty jsou hlavně neúčinné, vysvětlil politik.

„Jsem proto rád, že v tuto chvíli Evropské komise zrychluje práce na reformě azylové politiky a plánu důsledné ochrany vnějších hranic Evropské unie,“ chválil současné strategické plány EU Telička.

Aktuální a překvapivé vojenské angažmá Ruska v Sýrii může migrační krizi ještě zhoršit, souhlasí europoslanec.

„Rusko nejen že nekoordinuje svoje akce, ale také nekomunikuje. Do celé situace vstupuje necitlivě a nešťastně, což skutečně může přinést další důsledky včetně posílení té migrační vlny.“

Politik dokonce připustil možný úmysl Moskvy vojenským zásahem destabilizovat region a posílit tak počty uprchlíků směřujících do Evropy.

„Je otázkou, jestli je to z ruské strany pouze důsledek jejího nešťastného chování, nebo je to dokonce záměr,“ ptá se Pavel Telička.

autoři: rkr , oci
Spustit audio