Televize nesvědčí spermiím

5. únor 2013
Monitor

Příliš dlouhé sledování televize se nemusí vyplatit. Muži, kteří před obrazovkou stráví víc než 20 hodin týdně, mají podle nové studie nižší počet spermií.

Jednou z nejčastějších příčin neplodnosti je kvalita spermatu, která se v posledních dekádách zřejmě zhoršuje. Podle jedné teorie to souvisí s naším sedavým životním stylem. Mezinárodní tým vědců proto analyzoval spermie téměř dvou set mladých mužů (18 až 22 let) z Rochesteru ve státě New York. Účastníci studie byli podrobně dotázáni na to, jak vypadal jejich životní styl v předcházejícím čtvrt roce – kolik hodin týdně strávili před televizí, jestli cvičili nebo kouřili, jaké měli zdravotní problémy a podobně.

Ze studie vyplynulo, že spermatu prospívá fyzická aktivita. Muži, kteří pohybem strávili 15 a více hodin týdně, měli o 73 % více spermií než muži, kteří fyzickou aktivitou strávili jen 4 hodiny týdně. Bylo přitom jedno, jestli byl pohyb jen mírný nebo energický. Zcela opačný trend vědci objevili v případě sledování televize. Nejnáruživější diváci, kteří před obrazovkou strávili víc než 20 hodin týdně, měli počet spermií o 44 % nižší než ti, kteří televizi sledovali nejméně. Vědci upozorňují, že pohyb i sledování televize ovlivňuje jen celkový počet spermií, na jejich tvar či pohyblivost vliv nemá. Snížený počet spermií tak nemusí nutně narušit schopnost stát se otcem. Výsledky studie však podle vědců naznačují, že fyzicky aktivnější život může zlepšit kvalitu spermatu.

Zdroj: British Medical Journal

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.