Takový úspěch jsem nečekal, hodnotí uplynulou biatlonovou sezónu šéftrenér Rybář

25. březen 2015

Čeští biatlonisté byli v letošním roce mimořádně úspěšní: stáli na stupních vítězů v každém z devíti kol světového poháru, mistrovství světa ve Finsku nevyjímaje.

Jména Soukalová, Vítková, Moravec nebo Šlesingr zná dnes v Česku snad každý, a biatlon se sleduje v restauračních zařízeních podobně jako hokej a fotbal.

Na exhibici v Jablonci nad Nisou se dnes představí kompletní biatlonová reprezentační špička a symbolicky ukončí letošní sezónu.

„Že budeme až tak úspěšní, jsem nečekal,“ řekl v našem vysílání jeden ze strůjců českého biatlonového úspěchu šéftrenér české reprezentace Ondřej Rybář.

Ten věděl, že český tým je silný, a už před sezónou byl rozhodnut bojovat o ty nejvyšší příčky.

„V žádném sportu, a zvláště v biatlonu, nelze výsledky předvídat. Lepší je proto stát nohama na zemi, a být pak příjemně překvapen, jako jsme v této sezóně byli,“ dodal.

Výhodou biatlonu je jeho týmová struktura. „Nejhorší je, když máte jednoho závodníka, sázíte všechno na něj, a on může onemocnět, cokoli se stane. Tady je to o tom, že pokud jednomu něco nevyjde, tak čekáte, že šance je u dalšího závodníka.“

Samozřejmě je pořád co zlepšovat, přiznal Rybář. „Rezerv máme pořád dost, ať už ve střelbě, tak i jinde. Nebudu ale prozrazovat, protože na tom chceme zapracovat.“

Dnešní exhibici vnímá šéftrenér českého týmu především jako poděkování fanouškům.

„Výkon týmu může ovlivnit spousta faktorů a fanoušci jsou jeden z nich. A já musím říct, že to co se děje v ČR, a podpora kterou od fanoušků máme, je pro mě největším překvapením sezóny: to jak dokáže být český fanoušek pozitivní a věrný,“ chválil české příznivce biatlonu Ondřej Rybář.

autor: rkr
Spustit audio