Takis Würger: Stella. Co uděláte pro záchranu svých blízkých?

27. listopad 2020

„Je to příběh o osudu ženy, která je postavena před volbu buď kolaborovat s nacisty, anebo přihlížet deportaci svých rodičů. Hrůznost tohoto příběhu ve mně vyvolala otázky pátrající po vině, na které dodnes nedokážu odpovědět,“ říká o svém románu Stella Takis Würger.

Román Stella není realistickým vyprávěním, Würger se totiž skutečným příběhem Stelly Goldschlagové pouze inspiroval. Reálnou rovinu pak doplnil o fiktivní milostný příběh švýcarského mladíka Friedricha a záhadné německé dívky Kristin.

Účinkují: Michal Isteník, Zdeněk Bureš, Tereza Páclová
Připravila: Iveta Novotná
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Překlad: Iva Kratochvílová
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 18. 11. 2020

Druhá světová válka je nahlížena právě z pozice Friedricha, který do Berlína přijíždí hledat pravdu a má pocit, že se ho válka jako cizince netýká. Seznámením s Kristin se však jeho poklidný život obrátí vzhůru nohama a on zjišťuje, že ve válce nelze být jen nezaujatým pozorovatelem.

Jak se smí převyprávět reálný příběh?

Když nenápadný román Stella v roce 2018 v Německu vyšel, rozproudil vášnivou debatu o tom, zda se smí o nacismu „psát tak napínavě, zábavně a s natolik vyhrocenou emocionalitou“.

Würger, původem investigativní novinář a válečný zpravodaj, totiž čtenářům předkládá téměř neuvěřitelný příběh židovské dívky, která je postavena před morální dilema, zda zradit sebe, nebo své blízké. Tato rovina příběhu je inspirována skutečným příběhem Židovky Stelly, kterou nacisté přiměli k ďábelské dohodě.

autor: Alena Blažejovská
Spustit audio