Tajemství Čachtického hradu

28. prosinec 2011

Pro většinu lidí je stále Čachtický hrad místem, kde Alžběta Bathoryová prolévala krev nevinných obětí. Opak je přitom pravdou. Hrad byl krvavé hraběnce vězením. Své krvavé zločiny totiž páchala na svém zámku přímo v obci.

Historie Čachtického hradu sahá až do 13. století. Hned v počátcích má zaznamenaný neúspěch krále Přemysla Otakara II., který se ho marně pokoušel v roce 1273 dobít. První písemná zpráva je datována rokem 1276 a dočteme se v ní právě o zásluhách synů Kazimíra z rodu Hunt-Poznanovců, při úspěšné obraně svého hradu. Tehdy mělo jít podle dosavadních teorií prakticky o novostavbu, protože měl být postaven v letech 1263 - 1273.

Své jméno získal hrad patrně od obce, která je v roce 1248 jmenována jako Čekče. Původ názvu je vykládán různě. Vladimír Ammer v monografii Čachtice uvádí tři možnosti. První je odvozován od staroslovanského slova čechať, kopat, s odkazem na labyrinty pod obcí. Druhá varianta je legenda o prvních obyvatelích, kteří si vykopali šachty jako úkryty. Z toho mělo vzniknout nejprve jméno Šachtice a komolením v dalších letech i dnešní název obce. Třetí názor, patrně nejpravděpodobnější, je odvozován od jména Čach nebo Čacht.

Mnohem více vám o hradu prozradí třetí část dokumentu Krvavé Vánoce, kde jsme téma otevřeli s ing. arch. Martinem Bónou, autorem Stručného průvodce po Čachtickém hradu i spoluautorem Encyklopedie slovenských hradů.

Zbytky kaple Čachtického hradu
autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.