T. rex nebyl vrcholový predátor

23. únor 2011
Monitor

Debaty o životním stylu ikony druhohor – tyranosaura rexe – se opět probudily k životu. Nejnovější studie ho vykresluje ne jako lva, ale hyenu.

Americký paleontolog Jack Horner je dlouholetým zastáncem teorie, podle které byl tyranosaurus oportunistický predátor, který se podobně jako dnešní hyeny živil jak mršinami, tak kořistí, kterou sám ulovil. Podle Jacka Hornera také tyranosaurus jako zdroj potravy nevyužíval jen velké býložravé dinosaury, ale široké spektrum druhohorní fauny. Mladí jedinci se živili především masem, zatímco ti staří s většími zuby mohli konzumovat také kosti a kostní dřeň.

Teorii mrchožravého tyranosaura nyní Horner a jeho kolegové podkládají výsledky sčítání dinosauřích koster ve východní Montaně. Zjistili, že počty tyranosaurů v této oblasti před 95 až 65 miliony let byly velmi vysoké a vyrovnaly se například býložravým edmontosaurům, které mnoho odborníků pokládá za hlavní kořist tyranosaurů. Podle vědců z toho vyplývá, že tyranosauři byli příliš početní na to, by se dokázali uživit jenom aktivním lovem kořisti. Ikonické dravce druhohor bychom proto podle Hornera neměli přirovnávat k vrcholovým predátorům lvům, ale spíše k hyenám, které mohou přežívat ve vysokých počtech právě proto, že mají široké zdroje potravy.

Zdroj: Science Daily, PloS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.