Sýr se vyrábí déle než 7000 let

Ilustrační foto

Lidé vyráběli sýry už v 6. tisíciletí př. n. l. Dokládají to střepy keramického cedníku a nádob z Polska.

Pro nás samozřejmá výroba sýra byla pro neolitické zemědělce významným milníkem. Poprvé mohli uchovávat a přenášet mléko v netekoucím stavu. A co víc, výsledný produkt byl pro ně stravitelnější. Schopnost trávit i v dospělém věku mléčný cukr laktózu se totiž v lidské populaci začala rozvíjet teprve v souvislosti s chovem dobytka. Zatím nejstarší rezidua mléka archeologové objevili na 8000 let starých nalezištích v Anatolii. O tisíc let mladší jsou zbytky mléka z Libye. Je však nemožné říci, jestli lidé mléko využívali v přírodním stavu, nebo z něj vyráběli mléčné produkty.

Přesvědčivý důkaz o nejstarší výrobě sýrů nyní získali vědci, kteří zkoumali víc než 7000 let starou neglazovanou keramiku, která pochází z Polska. Mezi ní jsou i střepy nádob s mnoha otvory. Ty zřejmě sloužily jako cedník a velmi se podobaly moderním sítům pro výrobu sýra. Izotopová analýza ukázala, že cedník obsahuje stopy mléčných bílkovin. Ty se našly i v miskách bez děr, které se zřejmě používaly spolu s cedníkem.

Zdroj: Nature, Bristol University