Švýcarsko negarantuje vklady u svých bank

9. říjen 2008

Švýcarská spolková rada, jak se nazývá konfederační vláda, nepovažuje dosud za nutné vyhlásit státní garance na vklady v bankách. Jak prohlásila v hlavním televizním zpravodajském programu prozatímní ministryně financí Evelína Widmerová - Schlupfová, "vláda je sice přirozeně znepokojená vývojem, který zachvátil Evropu".

Nepovažuje však za nutné přistoupit na řešení státními zárukami. Švýcarská vláda je připravena, pokud to bude nutné, provést patřičná opatření, aby byla zajištěna stabilita švýcarského finančního systému a zaručila tím i bezpečnost vkladů. Vláda proto připravuje opatření k jejich případné splatnosti a bude o tomto rozhodnutí komunikovat s veřejností. Setrvává však na svých dosavadních stanoviscích, že dobrý stav švýcarských bank je nejlepší garancí pro vklady. Ministryně financí přitom ubezpečila, že v případě zostření situace jsou připraveny různé scénáře na její řešení tak, aby mohly být urychleně realizovány.

Opírají se přitom o analýzy a zkušenosti bankovní komise a Švýcarské národní banky. Jak se bude postupovat, však odmítla naznačit se zdůvodněním, že by došlo k nejistotě mezi obyvatelstvem. V televizním interview dala Widmerová - Schlumpfová však najevo, že současný limit jistiny na vklady ve výši 3Otisíc franků na osobu bude muset být střednědobě zvýšen a měl by se proto stát v nejbližší době předmětem diskuse.

Odmítavé stanovisko vlády připojit se k opatřením na ochranu vkladů vyspělých evropských zemí vyvolalo vnitropolitickou diskusi. Odbory Unia ještě přede zahájením svého dnešního kongresu v Luganu zveřejnily šestibodový program na ochranu "reálné ekonomiky" před dopady finanční krize. Žádají mezi jiným snížení základních úrokových sazeb Švýcarskou národní bankou a uvolnění výdajů z veřejných prostředků na podporu konjunktury. Kantonální banky by měly snížit úroky z hypoték s cílem ulehčit výdaje za nájmy a zvýšením mezd posílit kupní sílu obyvatelstva. Příjmy, které překročí jeden milion franků, měly by se posuzovat jako zisk a takto zdanit. Odbory chtějí ochránit průmysl zmrazením cen za energie. Znepokojeny vývojem na finančních trzích jsou i politické strany. Generální tajemník Svobodomyslné demokratické strany Stefan Brupbacher varoval před znejistěním veřejnosti šířením různých fám. Důležitá je proto důvěra k bankovní komisi, národní bance a vládě. Je nutno provádět krátkodobá ochranná opatření, kterými by byl daňový poplatník v příštím roce oddlužen 600 miliony franků. Sociálně demokratická SP i Křesťansko demokratická strana CVP s ohledem na světovou bankovní krizi žádají zvýšenou ochranu vkladů, a to z e současných 3Otisíc na 100tisíc franků. "Co ještě se musí stát, aby spolková rada se probudila ze své letargie?", prohlásil předseda sociálních demokratů Christian Levrat. Spolu se Zelenými prosadil, aby se finanční krizí zabýval na mimořádném zasedání parlament.. Křesťanští demokraté to ale považují za nedostatečné. Jejich mluvčí Marianna Binderová prohlásila, že je "lepší jednat, než mluvit". Švýcarská lidová strana SVP se však na zvýšení bankovních garancí dívá skepticky. Její mluvčí Alain Hauert to označil za zbytečné, protože banky jsou ve Švýcarsku dobře kapitalizovány. Proto vládní stanovisko považuje za správné. Rovněž hospodářský svaz Economiesuisse varuje před přehnaným aktivismem. Hlavní ekonom Rudolf Minsch prohlásil, že je nutno zachovat chladnou hlavu, protože vklady ve švýcarských bankách jsou bezpečné.

Proto včerejší odpolední rozhodnutí Švýcarské národní banky připojit se k zásahu většiny centrálních bank Spojených států, Eurozóny, Britanie a dalších zemí snížit základní úrokové sazby bylo překvapivé.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio