Světová zdravotnická organizace varuje před rozšířením eboly mimo Afriku

31. červenec 2014

Smrtící krvácivá horečka se v Africe šíří od března a dlouho se omezovala pouze na oblast Sierry Leone, Libérie a Guineje, tento týden se ale potvrdilo první úmrtí i v Nigérii. O ebole jsme v Ranním Plusu hovořili s odborníkem na tropické nemoci z nemocnice na Bulovce, Františkem Stejskalem.

Velká Británie reagovala na informace o tom, že se nejméně jeden nakažený člověk dostal na mezinárodní letiště, zavedením speciálních hraničních kontrol a o dalším postupu bude jednat speciální tým. Podezření na nakažení ebolou je i u pacientky v Hong Kongu. Zatím u ní probíhají testy.

„Horečka ebola se rozšiřuje bezprostředním kontaktem s nemocným - krví, slinami, močí nebo zvratky. Navíc v případě, kdy má člověk na sobě nějakou ragádu, drobnou oděrku. Onemocnění je možné přenést přímo do sliznice. Nepřenáší se ale vzduchem,“ říká František Stejskal. Dodal také, že pokud je člověk v inkubační době a onemocnění u něj ještě nepropuklo, není infekční. Inkubační doba nemoci je od dvou dnů až do tří týdnů.

Existuje podle něj riziko, že lokální epidemie eboly by mohla vzniknout i mimo Afriku.

„Onemocnění ebolou se rozpozná až v okamžiku, kdy se nemoc rozvine, dojde k rozvratu tělesných funkcí, případně ke krvácivým projevům a zjistí se, že tento člověk předtím pobýval v oblasti nákazy nebo byl v kontaktu s někým, kdo se v oblasti pohyboval,“ upřesnil Stejskal.

Člověk, u kterého se onemocnění začne projevovat, trpí vysokými horečkami, bolestí v krku a bolestmi svalů a hlavy. Dalšími projevy jsou nevolnost, zvracení a průjem a snížená funkce jater a ledvin.

Základní prevencí je podle Františka Stejskala tzv. bariérové ošetření, které se u nás využívá k prevenci dalších nemocí jako je například žloutenka typu B. Zdravotníci se při něm nakažení brání nošením rukavic, roušek a dalších ochranných prostředků.

Podle WHO se ebolou nakazilo na 1200 lidí a více než polovina jich zemřela. Libérie uzavřela hranice a oznámila, že uzavře školy. Volno dostanou také státní úředníci. Na řadu oblastí je uvalena karanténa. Letecká společnost Asky Airlines, která operuje v západní Africe, dočasně zrušila lety do Libérie a Sierry Leone.

Ebola je virové onemocnění, proti kterému zatím neexistuje vakcína. Virus se poprvé objevil v 70. letech a kromě člověka napadá také některé další primáty.

autoři: Pavla Králová , Michael Rozsypal
Spustit audio