Svět se táže, kdy už světové hospodářské zpomalení skončí....

17. září 2008

"Černé pondělí", "Nejhorší pád burz od Velké krize roku 1929", "Světový finanční šok". Takto a podobně vypadají titulky světových deníků v tomto týdnu. Ano, bankrot důvěryhodné, velké a 158 let staré banky Lehman Brothers otřásl důvěrou světa v brzké ukončení amerického hospodářského zpomalení způsobeného kreditní krizí, tedy pádem trhů nemovitostí a nesolventností hypotéčních bank.

Co se vlastně stalo? Po záchraně či dočasném znárodnění dvou největších amerických hypotéčních bank Freddie Mac a Fannie Mae naznačila už americká centrální banka Federal Reserve, že už žádnou banku od bankrotu zachraňovat nebude. Pak se začalo proslýchat, že už asi týden se Fed snaží přimět největší americké banky, aby samy zorganizovaly pomoc bance Lehman Brothers, podobnou převzetí banky Bear Stearns na počátku nynější krize v březnu bankou JP Morgan. Pokoušely se o to banky Barclays a Bank of America, ale těch 613 miliard dolarů dluhů pro ně prý bylo příliš velké sousto. Ano, banka tedy zbankrotovala a dopad není bolestivý jen pro Spojené státy, kde jsou nyní na dlažbě tisíce jejích zaměstnanců, ale i všude v hlavních městech světa, kde Lehman Brothers měla pobočky, například v londýnské City a v blízkém městě High Wycombe. Tam vynášelo krabice s osobními věcmi z psacích stolů ze zavíraných kanceláří na pět tisíc zaměstnanců.

Pád Lehman Brothers se však projevil i pádem světových burz, včetně například Moskvy, kde po nejhorším denním pádu akcií za posledních deset let a to o celých 16 procent, bylo dokonce obchodování pozastaveno, když i jinak velmi silné ropné a plynové koncerny byly zasaženy kvůli hrozícímu nedostatku investic na pokračování těžby. Například akcie Rosněftu se propadly o neuvěřitelných 19 procent. Podobně se vyvinula situace i v Londýně, kde dočasně klesl burzovní index pod 5000 bodů poprvé za tři poslední roky a centrální banka Bank of England uvolnila 20 miliard liber na stabilizování trhů. Zneklidněni byli i akcionáři banky HBOS, neboť začaly kroužit pověsti o její nesolventnosti. Mezitím se proslechlo, že podobný osud jako Lehman Brothers hrozil i další známé obří investiční bance Merrill Lynch, která už odepsala dluhy ve výši více než 40ti miliard dolarů. Naštěstí se záchrana tentokrát podařila a Bank of America koupila "Dunící stádo", jak se bance přezdívá, za 50 miliard dolarů.

Aby nebylo všem těm otřesům konec, oznámila největší světová pojišťovna American International Group, známá pod zkratkou AIG, že musí provést důkladnou restrukturalizaci všech svých společností. Potřebný investor se nenašel a tak musela včera v noci Fed znovu nalézt 85 miliard dolarů výměnou za osmdesátiprocentní podíl akcií, aby bylo možné záchranu provést. Jinak by teprve hrozil pořádný bankrot, údajně dvakrát větší než Lehman Brothers. Mezinárodní společnosti AIG jsou prý ovšem solventní, takže záchrana snad nebude až takovým problémem, jako by tomu bylo v případě Lehman Brothers. Fed také odmítla snížit úrokovou sazbu pod dvě procenta, neb prý už hůř nebude, což trhy poněkud uklidnilo.

Optimisté mezi experty se nyní domnívají, že uvedené finanční zemětřesení by snad už protentokrát mohlo stačit. Na amerických investičních trzích ještě zbývají dvě obří nezávislé investiční banky Morgan Stanley a Goldman Sachs a většina evropských bank nebyla americkou krizí podstatněji zasažena a tak si po odpisech už mohou lízat rány. Pozitivně zapůsobila v úterý i zpráva, že banka Barclays koupila od správce konkurzní podstaty za dvě miliardy dolarů brokerský a dealerský byznys upadlé banky Lehman Brothers. Problémem ovšem prý mohou být banky provozující kreditní karty, neboť desítky tisíc dobře placených bankovních úředníků, makléřů a obchodníků jsou nyní na dlažbě. Proslýchá se ale, že skupina světových bank dává dohromady desítky miliard dolarů na podporu opětného obnovení trhu hypoték. Vědí totiž, že aby se domino bankovních pádů zastavilo, je třeba zastavit pád trhů s nemovitostmi, který se už hrozivě projevuje i v Evropě, zvláště pak v Británii, Španělsku, Německu či Itálii.

V Británii, kde značným problémem je i ničivá inflace -- zvláště v potravinách -- spadly za rok ceny nemovitostí už o třináct procent a expert tvrdí, že musí spadnout ještě o jednou tolik, aby se vrátila rovnováha trhu. Mezitím kvůli zpomalení ekonomik padá dál cena ropy k 90ti dolarům za barel, benzín za nějakých 28 korun není nepředstavitelný a růst cen energií by se mohl také zastavit. Zatímco v Evropě by se krize měla ještě jaký čas prohlubovat, skutečnost, že Amerika by se už během měsíců mohla začít z nejhoršího vyhrabávat, by pak měla po bolestném ozdravení nakonec pomoci i "starému kontinentu". Leckteré investiční deriváty budou ovšem kvůli vyvolávání panik zrušeny a bude jistě více hlídáno nabádání obyvatelstva k zadlužování lacinými půjčkami a podobně. Svět si prostě z krize na pár let vezme poučení. Srovnávat nynější situaci s rokem 1929 ale nejde, svět je totiž dnes jiný a mnohem více propojený než tenkrát.. Kdy však nastane v Americe obrat k lepšímu a jak dlouho to půjde s kopce v Evropě, je ovšem zatím stále ještě psáno jen ve hvězdách.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: jj
Spustit audio