Švábi nejsou žádní hamouni

8. červen 2010

Člověka, který v kuchyni právě načapal skupinu hodujících švábů, jen těžko napadne přemýšlet o tom, jak se všichni ti brouci dozvěděli o zdroji potravy. Britští vědci se tohoto úkolu ujali a zjistili, že švábi – stejně jako lidé – umí spolupracovat a informace o potravě si nenechávají jen pro sebe.

Švábi patří k našim nejbližším (byť ne právě vítaným) sousedům, ale o jejich chování toho moc nevíme. Až dosud vědci například předpokládali, že při hledání potravy každý šváb pracuje na vlastní pěst a pokud najde jídlo, nechá si ho pro sebe. Nová studie ale ukázala, že švábi pracují jako kolektiv – a díky tomu dokonale propátrají vaši kuchyni.

Vědci z Queen Mary, University of London, studovali rusy domácí (Blattela germanica), kteří patří k menším druhům švábů. Jejich kolektivní pátrání po jídle demonstrovali v experimentu, kdy skupinu hladových švábů vypustili do arény s dvěma stejnými zdroji potravy. Pokud by švábi jednali zcela nezávisle, rovnoměrně by se rozptýlili kolem obou zdrojů. Nic takového se ale nestalo – celá skupinka se vrhla na jeden zdroj, všechnu potravu snědla a teprve potom se disciplinovaně přesunula k dalšímu místu.

Vědci se domnívají, že šváb, který našel potravu, vyšle feromonový signál, kterým se o svůj objev podělí s ostatními šváby. Signál se teď pokoušejí identifikovat a využít jej v ekologických pastech na šváby, které by se obešly bez jedovatých insekticidů.

Zdroj: Science Daily, Behavioral Ecology and Sociobiology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.