Supi po dvou letech

23. září 2010

99,99% pokles populace tří druhů indických supů za jedno desetiletí. To je největší současný problém ochrany přírody v Indii. Když jsem se tam tedy s ornitology koncem roku vypravila, zajímalo mě, co je nového. Historie celého případu je téměř detektivní.

Rapidní úbytek supů byl na indickém subkontinentu zaznamenán koncem devadesátých let v Národním parku Keoladeo v Rádžastánu. Ze slibné kolonie supa bengálského (Gyps bengalensis) nezbyl v roce 2000 ani jediný hnízdící pták.

Podrobnější průzkumy později ukázaly, že pokles se netýká pouze supa bengálského, ale i dalších dvou druhů z devíti - supa indického (Gyps indicus) a supa tenkozobého (Gyps tenuirostris).

I přesto, že začaly indické ochranářské organizace v čele s Bombajským spolkem historie přírody (BNHS) okamžitě jednat, zůstávala příčina vymírání supů dlouho neznámá. Výzkumníci vyloučili jak nedostatek potravy a vhodných hnízdišť, tak otravu pesticidy. Ve hře zůstával nějaký druh infekční choroby. Koncem roku 1999 stanovili veterináři jako příčinu úmrtí supů selhání ledvin a dnu. Příčiny ale zůstávaly stále nejasné.

Světlo do celé záležitosti vnesl až doktor Lindsay Oaks z Washingtonské státní univerzity, který studoval v sousedním Pákistánu sokoly. Poukázal na souvislost mezi výskytem dny a množstvím protizánětlivého léku pro dobytek Diclofenac ve tkáních postižených zvířat. Uvádí se, že 95% úbytek supů v Indii způsobilo pouhé 1 % mršin, které obsahovaly tuto drogu.

Před dvěma lety (začátkem roku 2006) se podařilo lék Diclofenac pro veterinární použití zakázat. Nahradit ho měl stejně účinný, ale pro supy netoxický Meloxicam. Podle doktora Rahmaniho - ředitele BNHS - je ale obtížné říci, zda se stav populací tří indických supů zlepšuje. Dva roky jsou příliš málo času na to, aby bylo možné něco takového posoudit.

Ornitolog Luboš Peške se zraněným kotníkem a mastí Diclofenac

Je tu ale ještě jeden háček. I když se totiž Diclofenac oficiálně k léčení dobytka používat nesmí, k dostání stále je. Hojně se totiž využívá v lidské medicíně. A to je to, co je potřeba ještě změnit. Podle dr. Rahmaniho to bude možné až po zavedení dotací na výrobu Meloxikamu a zlevnění tohoto léku oproti Diclofenacu.

A co myslíte, jaký lék nám přinesli naši indičtí kolegové, když si ornitolog z našeho týmu zranil na jednom kamenitém svahu kotník? Diclofenacovou mast a lék proti bolesti Diclofenac.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.