Stvořený pro rychlost

27. říjen 2008

Během příštích tří let by ve Velké Británii mělo vzniknout vozidlo schopné překonat 11 let starý rychlostní rekord. Chce překonat rychlost 1,4 machu!

V roce 1997 v Nevadské poušti padl rychlostní rekord - vozidlo Thrust Super Sonic Car, které řídil britský armádní pilot Andy Green, zde na několik sekund dosáhlo rychlosti 1228 kilometrů za hodinu. Šlo o první případ, kdy byla na Zemi překonána rychlost 1 mach.

Andy Green se nyní spolu s britskými inženýry chystá pokročit dál a vlastní rekord pokořit v novém automobilu. Tím by měl být Bloodhound Super Sonic Car - skoro 13 metrů dlouhý, 6 metrů široký a 6,5 tuny vážící stroj poháněný tryskovým motorem ze stíhačky Eurofighter i raketovým motorem.

Cílem Bloodhounda je dosáhnout rychlosti přes 1000 mil neboli 1609 kilometrů za hodinu - tedy 1,4 machu. Z nuly na maximální dosažitelnou rychlost by měl zrychlit za pouhých 40 sekund. Jeho kola se přitom budou otáčet desettisíckrát za minutu.

Studie tvaru "auta" Bloodhound Super Sonic Car

Na vývoj tohoto superstroje mají britští inženýři tři roky, během kterých budou muset překonávat celou řadu technických problémů - například se musí vyrovnat s existencí šokové vlny, kterou známe ze stíhaček přecházejících na nadzvukovou rychlost.

autor: mrk
Spustit audio