Stromy "dýmají" metan

17. únor 2010

Podle nové studie si kmeny stromů můžeme představit jako komíny, které místo kouře vypouštějí skleníkový plyn metan.

V oteplování naší planety je metan asi 25krát výkonnější než oxid uhličitý a jeho koncentrace v ovzduší se během posledních 200 let zdvojnásobily. Hlavním zdrojem metanu jsou mikrobiální procesy ve vlhké půdě a plyny, které vznikají v žaludku přežvýkavců. V roce 2006 ale skupina vědců přišla s teorií, že za 10 až 30 % světových emisí metanu zodpovídají rostliny, které metan vyrábějí dosud neznámým způsobem. Pokud by to byla pravda, museli bychom zásadně změnit naši představu o koloběhu uhlíku.

Nová studie naznačuje, že rostliny možná metan nevyrábějí, ale na jeho emisích se přesto mohou podílet. Tým výzkumníků z Portlandské státní univerzity zjistil, že kmeny tří druhů stromů fungují jako komíny, které metan z půdy transportují do ovzduší. Metan vytvářejí půdní mikroorganismy a plyn stoupá kořeny do stonku a do listů, odkud přechází do atmosféry. Podle propočtů vědců tento efekt odpovídá přibližně za 10 % globálních emisí metanu. Jistotu, jestli rostliny mohou či nemohou vyrábět metan, zatím nemáme. Nový objev ale ukazuje, že rostliny jsou v emisích metanu daleko aktivnější, než jsme tušili před pár lety.

Zdroj: Nature News, Geophysical Research Letters

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.