Strach z pomoci muslimům je nekřesťanský, připomíná koordinátorka charity

24. září 2015

Dneškem počínaje by měl začít fungovat registrační web pro nabídky pomoci uprchlíkům, který slíbila zřídit Česká biskupská konference. Farnosti a řády budou moci jeho prostřednictvím oznámit, co mohou nabídnout lidem na útěku a jak jsou připraveni se o ně postarat.

Katolická církev tak reagovala na slova papeže Františka, který vyzval evropské farnosti, náboženská sdružení a kláštery, aby se každý ujal aspoň jedné uprchlické rodiny.

„Web bude spuštěn dnes ve 14 hodin,“ uvedla v Ranním Plusu koordinátorka pro migraci Charity České republiky Klára Boumová.

Na stránce se mohou registrovat nejen farnosti a společenství, ale také jednotlivci. „Projekt není uzavřen jen pro nabídku církevní pomoci, ale je otevřen všem,“ dodala.

„Už nás kontaktují lidé a nabízejí jak materiální pomoc, tak i byty k pronájmu nebo dobrovolnickou pomoc například s doučováním češtiny nebo pomáháním vyřizování si běžných záležitostí,“ tvrdí koordinátorka.

Podle ní je strach z pomoci muslimům zcela nekřesťanský. „Křesťanství hlásá pomoc všem potřebným, bez rozdílu. Je zde bohužel mnoho nedorozumění ohledně islámu, jejichž zdrojem je negativní mediální obraz.“

Zvláště v případě České republiky jde jen o neznalost a nezkušenost. „U nás žije muslimů pár tisíc,“ říká koordinátorka.

Celkem 1600 lidí, které má podle rozhodnutí EU přijmout Česko, není velké množství, ale sama charita na to nestačí.

„Vždy je důležitá kooperace se státem, charita sama nemá volné prostředky. Můžeme nabídnout know-how, dlouhodobé zkušenosti i dobrovolníky, ale jen čistě dobrovolnicky to nejde,“ připomněla Klára Boumová.

Poučme se od německých církví, radí teolog

Rozdíly v pohledu na uprchlíky jsou nejen mezi evangelíky a katolíky, ale i uvnitř samotných církví, přiblížil současný pohled českých církví na problematiku uprchlíků doktorand evangelické teologie Jakub Ort.

„Církve si svou pozici hledají. Pokud se teď podíváme na aktuální stanoviska vedení církví, tak zaznívá jedna základní věc: že je potřeba lidem na útěku pomáhat,“ doplnil.

I když v dřívějších prohlášeních Ekumenické rady církví bylo prohlášení, že církve chtějí pomáhat pouze křesťanům, z posledních prohlášení tento postoj úplně zmizel, všímá si teolog.

Je ale jasné, že to, co říkají církevní představitelé, se nikdy nekryje s názory všech křesťanů a křesťanek, dodal Ort.

Vztah církve a státu vzhledem k uprchlíkům byl například v Německu mnohem kritičtější. „Německá církev dlouhodobě kritizuje státní uprchlickou politiku, že porušuje lidská práva a není dostatečně otevřená, což v České republice zní zvláštně, ale je to tak,“ konstatoval odborník.

„Možná by bylo zajímavé, kdyby se církve podívaly do Německa a odvážily se lidem pomáhat nejen konkrétní pomocí, ale naučily se sáhnout i k politické kritice státu. To by mohlo k řešení uprchlické krize přispět,“ soudí Jakub Ort.

autoři: rkr , oci
Spustit audio