Strach z matematiky bolí

1. listopad 2012
Monitor

Strach z matematiky nás může doopravdy bolet. Obavy z nadcházejícího testu totiž v mozku zaktivují oblast, která je spojena s fyzickou bolestí.

Matematika patří k nejobávanějším předmětům. Pro mnoho studentů, kteří s ní mají problémy, je každý test nerozlučně spojen s napětím, obavami a strachem. Spojení těchto pocitů s matematikou zkoumali psychologové Ian Lyons a Sian Beilocková z Chicagské univerzity. Dosavadní výzkum prokázal, že různé formy psychologického stresu – například sociální rejekce nebo traumatický rozchod - mohou vyvolat pocit fyzické bolesti. Matematika je však zřejmě trochu jiný případ.

Ian Lyons a Sian Beilocková pracovali s lidmi, kteří tváří v tvář matematickým úlohám zažívají silné obavy. Zjistili, že když tito lidé očekávají test z matematiky, zvýší se v jejich mozku aktivita oblasti, která je spojena s pocity fyzické bolesti a niterného strachu. Čím větší měl člověk obavy, tím vyšší aktivitu vědci zaznamenali. Naznačuje to, že bolestivou reakci v tomto případě nespouští ani tak samotný traumatický zážitek (tedy vypracování testu z matematiky) jako jeho pouhé očekávání.

Zdroj: PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.