Štíří jed místo morfinu?

22. únor 2010

Silná analgetika jsou pro lékaře dvousečná zbraň - sice člověka zbaví bolesti, ale mohou u něj vytvořit nebezpečný návyk. Řešením by podle izraelských vědců mohl být nový typ analgetik "okopírovaný" podle jedu smrtelně nebezpečných štírů.

Štíří jedy jsou složené z peptidů, které interagují se sodíkovými kanály v nervových a svalových buňkách. Savci mají devět různých typů sodíkových kanálů a některé z nich se podílejí na přenášení bolestivých pocitů. Štíří jed tyto kanály zablokuje a tím přeruší dráhu bolesti. Vědci z Univerzity v Tel Avivu studují jed druhu Leiurus quinquestriatus, který patří k nejjedovatějším štírům světa. Jed těchto štírů obsahuje více než 300 různých peptidů, z nichž byla prozkoumána jen malá část. Některé složky jedu by podle vědců mohly působit jako ekologické insekticidy, zatímco jiné by našly využití v medicíně.

Vědci zkoumají interakce jedu s kanály na molekulární úrovni a hledají cestu, jak molekuly peptidů napodobit a upravit tak, aby "zapadaly" pouze do těch kanálů, které přenášejí bolest. Využívají přístup označovaný jako biomimikry, jehož podstatou je vzít z přírodního modelu efektivní prvky a potlačit ty, které by vyvolávaly nežádoucí účinky. Pokud uspějí, byl by štíří jed výbornou alternativou k návykovým analgetikům, jako jsou deriváty morfinu. Vědci také upozorňují, že jedy štírů tvoří celá staletí významnou součást tradiční čínské medicíny. Staří Číňané věřili, že jed má analgetické účinky - a jak dokazuje moderní výzkum, nebyli daleko od pravdy.

Zdroj: ScienceDaily

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.