Stinná stránka platinových katalyzátorů

22. duben 2009

Úsilí snižovat emise výfukových plynů má podle nové studie i svou stinnou stránku - díky němu se Země zvolna pokrývá vrstvičkou osmia.

Od 70. let minulého století se do aut montují katalyzátory, které snižují emise emise oxidů uhlíku a oxidu uhelnatého. Katalyzátory omezují tvorbu smogu a jejich zavedení do praxe bylo ze zdravotního hlediska bezesporu velmi přínosné. Hlavní součástí katalyzátorů je platina, která při zahřátí uvolňuje do ovzduší různé kovy ze své skupiny. Kromě samotné platiny mezi ně patří ruthenium, rhodium, palladium, iridium a osmium. A právě osmium, které se do vzduchu dostává ve formě oxidu osmičelého v relativně velkém množství, začalo ekologům dělat starosti.

Jeho stopy totiž američtí výzkumníci našli nejen kolem frekventovaných silnic, ale i na takových místech, jako jsou např. zasněžené vrcholky hor Sierra Nevady. Podle článku na stránkách Nature News se zatím nezdá, že by osmium mělo negativní vliv na životní prostředí. Několik nových studií ovšem upozornilo na to, že platinové kovy se mohou rozpouštět ve vodě, odkud je organismy absorbují daleko ochotněji, než se zatím předpokládalo. Teoreticky je proto na obzoru nový environmentální problém. O tom, jak moc se platinové kovy hromadí, vypovídají vzorky ledu z Grónska - ve vrstvách z 90. let minulého století je jich asi 120x více než v těch, které pocházejí z období před 7000 let.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.