Stíhání Usámy bin Ládina a Saddáma Husajna

30. červenec 2003

Stát může mít hodně nepřátel. Jiné státy nejrůznější organizace či skupiny, zvlášť nebezpečné jedince. Pro Spojené státy mají cejch největších nepřátel dva muži. Usáma bin Ládin a Saddám Husajn. Na oba je vypsána odměna ve výši 25 milionů dolarů, které obdrží ten, kdo poskytne informace, vedoucí k jejich dopadení. Zatímco u bývalého iráckého vůdce se zdá, že by vidina tučné prémie mohla fungovat, v případě vůdce Al Kaidy třpyt milionů dolarů už bezmála dva roky nikoho neoslnil.

Američané dávají v posledních dnech najevo velký optimismus a tvrdí. Od Saddáma nás dělí hodiny. Přibývá lidí, kteří s námi chtějí spolupracovat. Smyčka kolem bývalého iráckého vůdce se stahuje. To vše proto, že dvakrát patnáct milionů dolarů odměny, vypsaných na Saddámovy syny, spolehlivě zapůsobilo. Ten, kdo prstem ukázal na místo pobytu Saddámových synů, se přes noc stal boháčem. Informace, které poskytl, přivedly Udaje a Kusaje Husajnovi minulý týden do záhuby.

Saddám velmi dobře ví, že přišel o to nejdůležitější, co mu zajišťovalo ochranu, když byl ještě u moci. Přišel o hustou síť věrných, jejichž věrnost živila podivná směsice strachu z všemocného a všehoschopného vládce a značných hmotných výhod, kterými si irácký vůdce kupoval loajalitu ke všemu veskrze zkorumpovanému režimu. Muž, který Iráku neomezeně vládl dlouhých třicet let, teď nikomu nemůže věřit. Musí se bát, aby se mu nestala osudnou stejná touha po penězích, která vedla k vyzrazení úkrytu jeho synů.

Saddám navíc nikdy na Iráčany nedokázal zapůsobit oním mysticko ideologickým charismatem, typickým například pro palestinského vůdce Jásira Arafata. Saddám je typ laického blízkovýchodního vůdce, který se chopil moci se slibem blahobytu a místo toho svou zemi uvrhl do bídy, strachu a mezinárodní izolace. Hlavním poutem jeho režimu byl strach a nikoliv extrémní forma islámu, ke které Saddám vypočítavě konvertoval až v době první války v Zálivu.

Toto je hlavní příčina, proč se Saddám musí bát tučně zaplacené zrady podstatně více, než Usáma bin Ládin. Vůdce Al Kaidy hraje přesvědčivě roli zapáleného nositele politicko-náboženského projektu, který v sobě skrývá svůdný náboj, schopný oslovit statisíce, ne-li miliony obyvatel muslimského světa. To nejpodstatnější je, že bin Ládin dokáže být přesvědčivý a to bez ohledu na to, že ideologie, kterou vyznává a prosazuje, je duchu islámského náboženství ve skutečnosti hodně vzdálená.

Nezanedbatelný rozdíl existuje také v prostředcích, kterými v současnosti svržený irácký vůdce a předák Al Kaidy disponují. Pádem svého režimu přišel Saddám o většinu toho, co pro něj dříve bylo samozřejmé, ať jsou to peníze, zvláštní jednotky nebo regulérní armáda. Naproti tomu bin Ládin vzdor ztrátám, které jeho hnutí utrpělo během dvou let světového tažení proti terorismu, se stále může opírat o organizaci, od počátku vytvářenou s myšlenkou na překážky, který teď čelí. Bin Ládin původem z bohaté saúdskoarabské rodiny tak s největší pravděpodobností stále disponuje většinou finančních prostředků, s jejichž pomocí svou teroristickou síť vybudoval.

Možná, že naděje, které Spojené státy živí, pokud jde o brzké Saddámovo dopadení, jsou proto tak velké, že zadržení bývalého iráckého vůdce by mohlo kompenzovat frustraci z marného pátrání po Usámu bin Ládinovi. Opusťme ale raději úroveň příliš odvážných spekulací, o které, pokud jde o Irák, nikdy nebyla nouze. Jisté je, že pátrání po Saddámu Husajnovi je čím dál intenzivnější. Šance, že by bývalý irácký vůdce mohl být dopaden, tak den ode dne rostou.

autor: Bohumil Šrajer
Spustit audio