Stephen Hawking připravuje knihu pro děti

24. září 2010

Světoznámý britský teoretický fyzik se svou dcerou připravuje populárně-vědeckou knížku pro děti, která bude "trošku jako Harry Potter", ovšem bez kouzel. Za cíl si kladou seznámit děti s teoretickou fyzikou tou nejstravitelnější cestou.

Stephen Hawking se proslavil coby autor bestselleru Stručná historie času, která vyšla samozřejmě také v češtině (orig. A Brief History of Time, přeložil Vladimír Karas, Mladá fronta, 1996). Od roku 1988, kdy poprvé vyšla, se jí na světě prodalo více než deset milionů kopií.

Jeho dcera Lucy se nechala slyšet, že připravovaný projekt by měl oslovit děti, jako je její vlastní osmiletá dcera.

"Půjde o příběh určený dětem, který jim objasní zázraky vesmíru," řekla pro BBC. Nesdělila však žádné bližší detaily ani plánové datum vydání.

Stephen Hawking je profesorem matematiky na Cambridžské univerzitě v Anglii. Většinu své vědecké kariéry zasvětil studiu černých děr a kosmologii. Proslavil se hlavně díky práci o vypařování černých děr, jelikož šlo o první případ, kdy se člověku povedlo alespoň částečně skloubit dvě nevraživé teorie: Einsteinovu obecnou teorii relativity a kvantovou mechaniku.

Krom zmíněné knihy jsou v Česku dostupná další Hawkingova díla; Vesmír v kostce (překlad Martin Žofka, Argo, 2002), Černé díry a budoucnost vesmíru (překlad Jiří Langer, Mladá fronta, 1999), dále také odbornější kniha, kterou napsal s Rogerem Penrosem Povaha prostoru a času (překlad Pavel Krtouš, Academia, 2000), graficky vylepšená a aktualizovaná Stručná historie času v obrazech (překlad Vladimír Karas, Argo, 2002) a nyní novinka Stručnější historie času, kterou napsal s Leonardem Mlodinowem (překlad Vladimír Karas, Argo, 2006).

autor: Oldřich Klimánek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.