Štěpení v ODS a jiná protivenství

3. prosinec 2008

Pnutí v Občanské demokratické straně se s blížícím se kongresem zvyšuje a jeho projevy dosáhly v posledních dnech nečekané podoby. Sám její zakladatel dal najevo víc než nespokojenost. Prý by uvítal stranu zcela jiného typu. ODS je jeho postojem zaskočena, třebaže se mohla poučit. Cosi podobného si už dříve prožila její soupeřka ČSSD, když ji opustil ten, který rovněž založil její slávu, totiž Miloš Zeman.

Zbavit se otce-zakladatele, který přestal střízlivě vnímat realitu, je pro každou stranu problém. ČSSD ho začala řešit předposlední prezidentskou volbou (kdy někteří její poslanci dali hlas Václavu Klausovi) a dnes ho má za sebou. "Důchodce z Vysočiny" ji sice stále ostřeluje, má v ní i skrovný fan-klub, ale je pro ni už minulostí.

V obou příbězích jsou i rozdíly. Ani v dobách svého triumfálního nástupu na politickou scénu nebyla sociální demokracie zdaleka tak vnitřně scelena jako kdysi ODS. Co vlastně drželo ČSSD pohromadě? Domnívám se, že to bylo soupeření s tehdy úspěšnější a až příliš sebevědomou ODS o přístup k finančním zdrojům. I občanské demokraty stmelovala jejich pozice v hospodářském životě země. Také klausovské charisma působilo vytrvaleji. Tučná léta jsou však minulostí a na svět dolehla finanční krize se svými stále nejasnými důsledky. Zdroje vysychají a spolu s nimi se vytrácí i přesvědčivost pravicové proreformní rétoriky ODS. Klausovská euroskepse odcizuje straně podnikatelské kruhy, které jí nerozumějí. - Zatímco ČSSD si našla "parketu" v protireformním postoji, který sdílí s odboráři i s KSČM, ODS své téma nemá. V jejích řadách se proto ozývá volání po důsledněji pravicových idejích, po návratu ke kořenům, vlastně ke starým zlatým časům. Ty se ale zpravidla nevracejí.

Kritici Klause a jeho ODS by mohli pociťovat zadostiučinění. Nevím, zda je to ten správný pocit. Česká společnost potřebuje řadu zásadních změn v oblasti legislativy, veřejných financí, důchodového systému, zdravotnictví a dalších resortů. Tu potřebu donedávna hlásala právě ODS. Teď se ukazuje, že to byla jen řečnická figura. - Kolik reformní vůle lze očekávat od Pavla Béma, Klausova stoupence a kandidáta na šéfa strany, který volá po návratu k pravicovým kořenům a současně chce vládnout bez jejích koaličních partnerů, zato s podporou protireformní ČSSD?

Odpověď na otázku po příčinách současných zmatků v ODS je snad dosažitelná, ale složitá. Těch příčin je víc. Kdo na to nemůže přijít, je sama ODS. Zná jen jednu. Tou je prý pan Topolánek a jeho ústup z pravicových pozic. Možná, ale v pozadí je závažnější okolnost. Česká společnost jako celek ztrácí zájem o potřebné změny, dokonce z nich má strach. ODS přichází o sympatie nejen kvůli tomu, ale i proto, co se děje v ní samotné. Hlásat reformy, které přinášejí újmu, to si může dovolit jen věrohodný politik, o němž je zřejmé, že sám je mužem do nepohody, a který přijímá riziko újmy i pro sebe osobně. Kolik takto integrálních osobností dokáže ODS národu předvést? I proto se staly nedávné krajské volby oranžovým převratem. Vyjádřily protireformní nastavení většiny veřejnosti. Nevím, jak kde, ale v mém okolí se k volbám nedostavili hlavně ti, co dříve volili ODS. V neposlední řadě přispívá k té nedůvěře i sólistické chování českého prezidenta, který stranu dezorientuje.

Nad jejím churavěním nejásám. V politickém spektru dochází k oslabení té jeho části, která měla garantovat jisté potřebné akcenty tvorby české politiky. Uvážíme-li programovou a personální krizi lidovců, zmatenost Zelených, negativismus a populistické sklony ČSSD, což ji stále více sbližuje s rigidními komunisty, jeví se v nepříznivém světle naše politická reprezentace jako celek. Není vyloučeno, že se blížíme k bodu obratu našich polistopadových dějin.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: Petr Příhoda
Spustit audio