Stavbu dálnic nezrychlí, jen omezí práva lidí, tvrdí senátor Kos o novele stavebního zákona

25. srpen 2017

Novela stavebního zákona míří k Ústavnímu soudu, návrh na zrušení některých částí podala skupina sedmnácti senátorů. Vadí jim, že novela ruší nebo omezuje účast spolků ve stavebních řízeních. Podle nich je účast veřejnosti v rozhodování žádoucí a má pozitivní dopady. Podle premiéra Bohuslava Sobotky jsou naopak postupy některých organizací obstrukční a protestují bez reálného důvodu. „O obstrukcích spolků se tradují legendy, nikdo ale nepředložil žádné relevantní důkazy,“ říká senátor Ladislav Kos z Hnutí pro Prahu 11.

Připomíná průzkum, který prováděla Masarykova univerzita na vybraných stavebních úřadech. Z celkem čtyř tisíc stavebních řízení se pouze 250 účastnily spolky, které podaly jen sedmnáct odvolání a dvě žaloby.

Obce na straně developerů

Spolky podle Kose hrají velice často kladnou roli, protože nacházejí problémy, kterých si úřady nevšimnou a často pak dochází k úpravě dokumentace. „Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová při projednávání novely řekla, že zájmy občanů v řízení hájí obec. Problém je, že se tak často neděje a obec stojí na straně developerů. Sám jsem to zažil na Praze 11,“ podotýká.


Stavební řízení je třeba zrychlit, ale způsob zvolený v novele stavebního zákona k tomu nepřispěje. Alespoň tedy ne u velkých liniových staveb, kde máme největší problém.Ladislav Kos

Novela vyloučila účast spolků v územních a stavebních řízeních u menších staveb, což jsou ale podle Kose i třeba bytové domy s pěti sty parkovacích míst, které zásadně ovlivní život v dané lokalitě. Řízení se budou moci účastnit jen přímí sousedé stavby. Naopak velkých stavebních projektů nebo například dálnic se omezení účasti spolků netýká.

Slučování řízení je zbytečné

Stavba náspu skončila zhruba v polovině

Schválená novela umožní mimo jiné sloučit územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí (EIA) do jednoho řízení. Dosud se potřebné formality vyřizují postupně a v každém kroku je možné odvolání.

„To je možné i v původním zákonu, ale nevyužívalo se to. Z posuzování vlivu na životní prostředí většinou vyplyne řada úprav dokumentace, které stavebník musí zanést do svých plánů. Každá fáze přinese nějaký výsledek, který se musí promítnout do dalšího kroku,“ upozorňuje.

Je v Česku povolování nových staveb příliš složité a neodrazuje investory? Má být na rekreační chaty potřeba stavební povolení? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio