Sprchové hlavice plné patogenních bakterií

15. září 2009

Sprchování zřejmě nepřináší jen příjemný požitek. Podle nové studie si při něm člověk může dopřát i dávku nepříliš kamarádských bakterií.

Skutečnost, že se v městských rozvodech vody nacházejí i některé potenciálně patogenní bakterie, výzkumníky z University of Colorado v Boulderu nijak nepřekvapila. Zarazil je ale fakt, že celých 30 % sprchových hlavic ve městech jako je New York, Chicago či Denver obsahuje slizké povlaky plné bakterií Mycobacterium avium. Tyto příbuzné bakterií tuberkulózy mohou u lidí s oslabeným imunitním systémem vyvolat závažné plicní infekce a v řídkých případech dokážou nakazit i zcela zdravého člověka.

Biofilm ve sprchových hlavicích obsahuje až stokrát víc bakterií než samotná voda. Při sprchování se z něj vytváří aerosol, který člověk snadno vdechne do plic. Autoři studie upozorňují, že plicní infekce, vyvolané ne-tuberkulózními druhy mykobakterií, jsou ve Spojených státech na vzestupu. Jako možnou příčinu vidí to, že čím dál víc lidí dává před koupelemi přednost sprchování.

Výsledky studie popisuje článek, který tento týden vychází v Proceedings of the National Academy of Sciences.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.