Spojené státy a Británie předložily návrh rezoluce OSN o Iráku

25. květen 2004

Zasedání Rady bezpečnosti OSN, na němž Británie a Spojené státy společně předložily návrh nové rezoluce o Iráku, probíhalo za zavřenými dveřmi, ale několik velvyslanců komentovalo mimo zasedací síň text rezoluce pozitivně, takže se zdá, že s jeho schvalováním nebudou velké problémy.

Do konce června, kdy by měla nynější okupační správa Iráku předat suverenitu - přesněji politickou moc - prozatímní irácké vládě, však už mnoho času nezbývá a jak k tomu poznamenal jeden z velvyslanců, "už si opravdu nemůžeme dovolit žádné chyby".

Samotné sestavení prozatímní irácké vlády přitom ponechaly Spojené státy plně v rukou OSN a zvláštní vyslanec generálního tajemníka v Iráku Lachdar Brahímí, by měl tento úkol splnit do konce května.

Navrhovaná rezoluce požaduje uspořádání voleb v Iráku do konce tohoto nebo na začátku příštího roku. Z prvních svobodných voleb vzejde ústavodárné shromáždění, které připraví ústavu a umožní uspořádat volby do parlamentu a tím i utvoření řádné vlády v normálním demokratickém procesu. Alespoň tak si to představují západní spojenci.

Rezoluce dále předpokládá, že se souhlasem prozatímní irácké vlády zůstanou v zemi cizí vojska ještě nejméně jeden rok - jako mnohonárodnostní vojenský sbor pod vedením Spojených států - a že bude zároveň zrušeno embargo na dovoz zbraní.

Získá-li návrh rezoluce podporu v OSN, mohlo by to znamenat podstatný pokrok v překonávání rozporů mezi západními státy, které se vyhrotily zhruba před rokem na začátku války v Iráku a přetrvávají dodnes. A mělo by to hlavně přinést konečně pokrok i v řešení tamní situace. Jistě není náhoda, že německý velvyslanec u OSN Günter Pleuger, jehož vláda se loni tak výrazně postavila proti vojenské invazi, návrh rezoluce pochválil jako "dobrý základ k diskusi" a "nového začátku v Iráku". A francouzský ministr zahraničí Michel Barnier v té souvislosti poznamenal, že irácká prozatímní vláda musí být opravdu suverenní, aby si dokázala získat důvěru.

Jen několik hodin po předložení návrhu rezoluce v OSN, vystoupil americký prezident George Bush s předem ohlášeným "zásadním" projevem na americké vojenské akademii. Jeho cílem bylo ukázat, že má připravenou jasnou strategii dalšího postupu a že se neodklání od původních politických záměrů. Zároveň ale varoval, že "v přechodné době" bude pravděpodobně docházet k dalším násilnostem.

"Před námi jsou těžké časy," prohlásil doslova George Bush v projevu, který v nejsledovanějším večerním čase vysílala v přímém přenosu televize. "Cesta vpřed se může někdy zdát chaotická. Ale naše koalice je silná a nedovolíme teroristům diktovat budoucnost."

Kromě výše naznačeného postupu při předávání moci Iráčanům oznámil americký prezident, že bagdádská věznice Abu Graib by měla být zbořena. "Za Saddáma Husajna se věznice Abu Graib stala symbolem smrti a mučení. A teď se stala také symbolem hanebného chování několika amerických vojáků, kteří poškodili čest své země a nectili naše hodnoty," poznamenal George Bush. A proto prý Spojené státy se svolením irácké vlády tuto věznici zboří.

Kritikové prezidenta Bushe ale podotýkají, že s takovým projevem měl vystoupit už před rokem a ne až dnes, po 14ti měsících od začátku irácké války. Tehdy by to prý byl projev dobrý, naznačující další postup vpřed, ale dnes se jim zdá to, co říkal prezident na vojenské akademii, příliš obecné a nekonkrétní. Mezitím totiž vyprchala důvěra, kterou měli Iráčané i celé mezinárodní společenství vůči Washingtonu a Irák ovládlo násilí. Ale nezdá se, že by si Bush připouštěl vůbec nějakou chybu.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.