Spermie z lidských kmenových buněk

9. červenec 2009

Britským vědcům se jako prvním podařilo "přemluvit" lidské kmenové buňky k tomu, aby se přeměnily ve spermie.

V roce 2006 se týmu vědců z britského NorthEast England Stem Cell Institute (NESCI) podařilo získat spermie z myších embryonálních kmenových buněk. Spermie použili k oplození vajíček, ale mláďata se narodila předčasně a nepřežila. Nyní vědci využili podobnou techniku k tomu, aby získali lidské spermie. Celý proces je velmi náročný, protože pohlavní buňky procházejí komplikovaným dělením meiózou, při které se počet chromozomů sníží na polovinu. Vědcům se nicméně podařilo získat buňky, které splňují hlavní charakteristiky spermií - například mají stejný tvar a dokážou plavat.

Jak se zatím zdá, během vývoje spermií z kmenových buněk řádně proběhl i proces methylace a demethylace, při kterém se k DNA připojují a odpojují methylové skupiny. Methylace se podílí na řízení genové exprese a chyba by se proto mohla na potomcích projevit abnormalitami. Právě problémy s methylací byly zřejmě důvodem předčasného myšího porodu.

Svou metodu, o které píší v časopise Stem Cells and Development, a dosavadní výsledky vědci označují za dobrý první krok. Pokud by se jim techniku podařilo "vyladit", mohly by uměle vytvářené spermie v budoucnosti pomáhat mužům postiženým neplodností. Ještě předtím by ovšem vědci museli získat svolení legislativních orgánů.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.