Snižování průtoků není masový jev, ujišťuje zástupce provozovatelů malých elektráren

6. říjen 2015

Česká inspekce životního prostředí při kontrole malých vodních elektráren zjistila, že více než čtvrtina z nich nedodržela minimální zůstatkový průtok vody.

Nejvíce tímto zásahem trpěly řeky Svratka, Sázava a Lužnice. Takový postup ohrožuje nejen na vodní tok napojené ekosystémy, ale jde i o nefér podnikání.

„Nejedná se o nijak masový jev,“ ujistil v Ranním Plusu Robert Turinský ze Svazu podnikatelů pro využití energetických zdrojů.

Podle něj byla při kontrole 125 subjektů v sedmi případech uložena pokuta, správní řízení je zahájeno v šestnácti případech a v sedmnácti se na ně inspekce chystá.

„Nemůžeme tedy tvrdit, že 33 malých vodních elektráren porušilo zákon,“ dodal.

Provozovatelé malé vodní elektrárny se musí řídit jasně danými pravidly. Jestliže je někdo poruší, zcela bezpochyby se jedná o prohřešek, který je třeba potrestat, souhlasí zástupce podnikatelů.

„Jsme zájmové sdružení, sdružujeme zhruba 300 provozovatelů a náš hlas je jen poradní. Z důvodu profesní cti ale chceme, aby všichni dodržovali zákony a nepadalo na nás podezření, že cokoliv porušujeme,“ prohlásil Turinský.

Ten ale také připomněl, že nedodržování minimálního zůstatkového průtoku není prohřešek, za který by bylo možné ztratit licenci na výrobu elektrické energie.

„Může ale být problém s vodoprávním úřadem, který dohlíží na dodržení všech paragrafů vodního zákona,“ potvrdil Robert Turinský.

Nezpochybňujme výsledky inspekce, žádá analytik

„Mrzí mě, že čísla inspekce pan Turinský zpochybňuje,“ reagoval agrární analytik Petr Havel.

Navíc celá řada malých vodních elektráren nebyla kontrolována, a i tam lze předpokládat, že k pochybením došlo, soudí expert.

Pokud vodní elektrárna přeruší tok vodního toku krajinou, má to velmi negativní dopady na místní ekosystémy. „Zvláště v letošním létě, kdy bylo velké sucho, jestli navíc neteče voda tam, kde měla téci, zasáhne to kromě živočichů a rostlin i doplňování spodních vod.“

„Většina provozovatelů a majitelů malých vodních elektráren se chová korektně, ale to neznamená, že budeme dávat bianco šek na to, že se korektně chovají všichni,“ tvrdí analytik.

Ten upozornil, že inspekce kromě přímých kontrol u provozovatele elektrárny spoléhá i na používání čidel přímo v terénu.

Havel ale je na straně výrobců energie pomocí malých vodních elektráren. „Jde o dlouhodobě zásadní a nejdůležitější alternativní zdroj energie v České republice.“

„Bylo by velmi dobré, kdybychom tyto elektrárny měli a měli jich i více, a o to důležitější je, aby se jejich provozovatelé chovali korektně,“ vyzval Petr Havel.

autoři: rkr , oci
Spustit audio