Sníh na vrcholcích And: bílý, ale ne čistý

9. prosinec 2009

Ani nejvyšší vrcholky Ameriky už nejsou bez poskvrnky. Nová studie ukázala, že sníh na svazích hory Aconcagua obsahuje nízké koncentrace polychlorovaných bifenylů. Tyto látky přetrvávají v životním prostředí, hromadí se v tukové tkáni a mají toxické a karcinogenní účinky.

Polychlorované bifenyly (PCB) patří mezi takzvanou "špinavou dvanáctku" - tedy dvanáct organických sloučenin, jejichž používání v roce 2001 zakázala Stockholmská konvence. Cílem dohody bylo omezit znečišťování prostředí těmi nejnebezpečnějšími chemickými sloučeninami. Začátek používání polychlorovaných bifenylů spadá do Ameriky 30. let minulého století, odkud se rychle rozšířily do celého světa. Tyto sloučeniny jsou chemicky stále, nehořlavé a mají vysokou tepelnou odolnost. Na první pohled proto byly ideální jako součást barev a laků nebo pro používání v hydraulických zařízeních a transformátorech.

Postupem času se ale ukázalo, že polychlorované bifenyly se hromadí v potravním řetězci a nesou značná rizika jak pro zvířata, tak pro člověka. Mají karcinogenní účinky, vyvolávají poruchy plodnosti a také řadu chronických problémů, jakoje akné, ztráta vlasů nebo poškození jater. Polychlorované bifenyly se mohou šířit vzduchem i do oblastí, které jsou velmi vzdálená od zdrojů znečištění. Byly nalezeny v hluboké Arktidě a Antarktidě. Nová studie ukazuje, že se jim nevyhnuly ani vysokohorské štíty.

Může obsah PCB ohrozit pitnou vodu?

Logo

Mezinárodní tým vědců zkoumal vzorky sněhu z posvátného vrcholu Inků - 6962 metrů vysoké hory Aconcagua, která je nejvyšší horou světa mimo Asii. Sníh pocházel z výšky 6200 metrů nad mořem a obsahoval nízké koncentrace polychlorovaných bifenylů. Je to jedno z nejvyšších míst, kde byly tyto polutanty zatím objeveny. Podle autorů studie je nový objev dalším důvodem, proč intenzivněji zkoumat úlohu vysokých hor v šíření znečištění. Před pár týdny totiž švýcarská studie upozornila na podobný problém s alpskými ledovci, který by mohl ohrozit zdroje pitné vody.

Hora Aconcagua je oblíbeným cílem horolezců, kteří si sníh rozpouštějí na pitnou vodu. Ti se však nemusejí obávat - koncentrace polychlorovaných bifenylů ve sněhu je velmi malá (menší než polovina nanogramu na litr), takže při jednorázové konzumaci malého množství vody ze sněhu okamžité nebezpečí nehrozí. Například koncentrace ve sněhu alpských vrcholků jsou asi čtyřikrát vyšší, což znamená, že problém s polychlorovanými bifenyly má především severní polokoule.

Zdroj: Environmental Chemistry Letters

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.