Smečky toulavých psů v Rumunsku se vymykají kontrole

9. červen 2016

Rumunsko neví, jak se vypořádat se smečkami potulných psů na svém území. Velká města sice psy ze svého území vyhnala, ve volné přírodě jich dnes ale žije skoro sto tisíc.

Odborníci tvrdí, že takové množství toulavých psů může ohrozit rovnováhu ekosystému.

Francouzský deník La Croix ve svém článku informuje, že o potulných psech se v Rumunsku začalo znovu mluvit hlavně v souvislosti s lednovým nálezem čtyř mrtvých zubrů v hornaté oblasti na západě země.

Čtrnáct zubrů se přitom do Rumunska dostalo teprve před rokem v rámci projektu Světového fondu na ochranu přírody. Bylo to poprvé za dvě stě let, co se zubr evropský znovu na území Rumunska objevil. Po ohledání mrtvých zvířat přišli vědci s překvapivým zjištěním: smrt zubrů způsobila smečka psů.

Čtěte také

„Medvědi, vlci, rysi… Rumunské lesy se mohou těšit jednou z nejpestřejších evropských faun,“ píše deník La Croix. „Ta se teď dočkala nového přírůstku: psa. Žijí ve smečkách, takto i loví, ale hlavně nahánějí hrůzu.“

„Mezi psy a silnějšími vlky neexistuje přímá rivalita,“ vysvětluje ředitel rumunské pobočky Světového fondu na ochranu přírody Magor Csibi. „Zásadní problém se ale vyskytuje v otázce dostupné potravy. Když psi vyženou a vyruší lesní zvěř, vlci budou mít potíže s ulovením své kořisti.“

Čtěte také

Na zvýšený počet toulavých psů ve volné přírodě ale nedoplácí pouze ekosystém. Do Rumunska jezdí v poslední době stále více turistů, které přitahuje rumunská příroda. Jen Sedmihradsko tak ročně přivítá tisíce zahraničních návštěvníků. Agentury už své zákazníky ale nenechávají cestovat bez průvodců.

Známý je v tomto ohledu případ švýcarského páru, který před třemi lety dělal okružní cestu po Rumunsku. Průvodce odmítali. V Sedmihradsku je napadla smečka psů, což je přinutilo cestu předčasně ukončit.

Příroda v Sedmihradsku

„Městské úřady se rozhodly radikálně zakročit proti potulným psům po neštěstí, které se odehrálo v roce 2013,“ pokračuje La Croix. „Tehdy smečka psů zabila na bukurešťské ulici čtyřleté dítě. Parlament v reakci na to schválil zákon, umožňující usmrtit potulné psy, o které se po tři týdny nikdo nepřihlásí ani se jich neujme.“

Bukurešť na omezení počtu toulavých psů vyčlenila peníze z městského rozpočtu. V ulicích rumunského hlavního města tak dnes už potulné psy neuvidíte. Zdaleka ne všechna města mají ale podobné finanční prostředky, natož místa v útulcích, a tak toulavé psy vytlačují na venkov.

Čtěte také

Počet potulných psů dnes strmě roste, nejen kvůli tomu, že se nekontrolovatelně množí, ale také z toho důvodu, že mnozí lidé se o své psy jednoduše přestanou starat. Zákon rumunským majitelům psů bez rodokmenu nařizuje zaregistrovat své zvíře a nechat ho vykastrovat.

„Venkované jsou chudí a než by investovali peníze do svého psa nebo platili pokutu, radši se zvířete zbaví,“ vysvětluje Anca Tomescová, která se zabývá ochranou zvířat, a dodává: „V roce 2014 jsme zaznamenali tři sta tisíc případů opuštěných zvířat. Číslo v porovnání s minulými lety dramaticky vzrostlo.“ Tolik francouzský deník La Croix.

autor: Tomáš Dufka
Spustit audio