Smartphone s emoční inteligencí?

5. prosinec 2012
Monitor

Chytré telefony by zanedlouho mohly získat zcela novou vlastnost – emoční inteligenci, díky níž by dokázaly poznat náladu svého uživatele.

Na vývoji smartphonů vybavených emoční inteligencí pracují vědci z Rochesterské univerzity. Na dnešním workshopu Institutu pro elektrotechnické a elektronické inženýrství (IEEE Workshop on Spoken Language Technology) představí počítačový program, který vyhodnocuje lidské pocity na základě řeči. Program nepracuje se slovy a s tím, co vyjadřují, ale s 12 různými charakteristikami hlasu jako je například jeho tón nebo hlasitost. Podle nich pak identifikuje jednu z šesti emocí. Přesnost dosahuje až 81 %, což je oproti dřívějším pokusům s 55% správností výrazný posun.

Vědci už také vyvinuli prototyp aplikace určené pro chytré telefony. Ta pozná, v jakém jste rozpoložení a na displej zobrazí obrázek smutné či veselé tváře. To je samozřejmě pouhý počátek – modifikovat ji tak, aby měnila například barvy rozhraní podle nálady uživatele, není nic složitého. Celá záležitost vypadá jen jako další zábavná aplikace, ale pro vědce a psychology by měla velmi praktický význam. Autoři studie zkoumají interakce mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi a emočně inteligentní smartphone by jim umožnil objektivně posuzovalo pocity zúčastněných osob.

Ještě však budou muset překonat několik překážek. Nejvážnější je ta, že program pracuje nejlépe v případě, že má posoudit emoce člověka, na jehož hlase byl „trénován“. Pokud pracuje s hlasem jiného člověka, propadne se správnost z 81 % na přibližně 30 %. Vědci se nyní budou snažit tento efekt minimalizovat tím, že program budou trénovat na hlasech různých osob stejného věku nebo pohlaví.

Zdroj: University of Rochester

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.