Slíbil Západ Moskvě, že se nerozšíří NATO? Odpověď přináší historici a politologové v nové knize

8. březen 2022

Současnou mocenskou politiku Ruska vůči západnímu světu analyzuje do hloubky nová kniha analýz historiků a politologů, kterou vydala univerzita v Cambridge. Nese název Before and After the Fall: World Politics and the End of the Cold War a pro Ex libris ji přečetl Ondřej Houska.

11. září 1990, necelý rok po pádu berlínské zdi, prohlásil americký prezident George Bush před oběma komorami Kongresu: ‚Je možné, aby vznikl nový světový řád. Nová éra, v níž bude hrozba strachu menší, snaha o dosažení spravedlnosti bude silnější a úsilí o mír bude mít větší naději na úspěch. Éra, v níž národy na východě a na západě, na severu a jihu světa budou moci prosperovat a žít v harmonii‘,“ zmiňují autoři knihy.

Čtěte také

Asi žádná jiná pasáž nevystihuje lépe naději na naprostou změnu světové politiky spojenou s koncem studené války a zánikem Sovětského svazu jako jedné ze dvou supervelmocí.

Po jistou dobu skutečně panovalo přesvědčení, že čas konfrontace v mezinárodní politice může skončit. Ukázalo se, že šlo o iluzi.

Ovšem z hlediska bezprostředních jednání v roce 1990 opravdu šlo o do té doby bezprecedentní míru konsensu mezi dřívějšími nepřáteli. Už tehdy byla velkou otázkou jedna věc: Jestli se Severoatlantická aliance rozšíří o bývalé komunistické země, pokud o to projeví zájem.

Jak dokládají autoři knihy, tvrzení o tom, že rozšíření NATO bylo porušením slibu daného Moskvě, není pravdivé.

Z hlediska dneška jde o klíčový problém. Rusko tvrdí, že Západ mu slíbil, že se NATO nerozšíří. Vstup Česka, Slovenska, Polska nebo pobaltských států do Aliance tak Moskva označuje za porušení slibu.

Jenže, jak dokládají autoři knihy, tvrzení o tom, že rozšíření NATO bylo porušením slibu daného Moskvě, není pravdivé. Jestliže tedy dnes ruský prezident Vladimir Putin žádá například to, aby na to ne rozmisťovalo jednotky v zemích, které byly před rokem 989 komunistické. Nejde o nic jiného než o výraz ruských mocenských aspirací, nikoliv o odkaz na nějaké ujednání z minulosti. Totéž se týká také požadavku, aby se členem NATO nikdy nestala Ukrajina nebo Gruzie.

Více uslyšíte v Ex libris, které připravil Ondřej Houska. 

autor: Ondřej Houska
Spustit audio