Skutečně jsou ptáci potomky dinosaurů?

15. červen 2009

Ptačí stehenní kost vylučuje, že by ptáci byli potomky dinosaurů - tak zní poněkud kontroverzní tvrzení amerických odborníků na biologii ptáků.

Podle obecně uznávané teorie jsou moderní ptáci potomky druhohorních teropodních dinosaurů. Vědci z Oregonské státní univerzity však poukazují na určité nesrovnalosti v této hypotéze - například na to, že ptáci se vyskytují v dřívějších fosilních záznamech než dinosauři, ze kterých se měli vyvinout. V časopise Journal of Morphology teď navíc zveřejnili objev, který údajně dokazuje, že ptáci a dinosauři kráčeli vlastními evolučními cestami.

Dýchací systém ptáků kromě plic obsahuje také vzdušné vaky, které zasahují do kostí a tělních dutin. Oregonští vědci teď zjistili, že pro fungování břišních vzdušných vaků je nezbytná relativně nepohyblivá stehenní kost neboli femur, kvůli které chůze ptáků vychází především z kolen a kotníků. Bez zafixovaného femuru by břišní vzdušné vaky údajně zcela zkolabovaly.

Stehenní kosti dinosaurů, stejně jako jiných suchozemských obratlovců ale byly pohyblivé, což znamená, že jejich dýchací systém nemohl fungovat stejným způsobem jako ten ptačí. Vědci se proto domnívají, že je vyloučené, aby ptáci byli potomky teropodních dinosaurů. Jako reálnější vidí alternativu, že ptáci se vyvíjeli odděleně od dinosaurů. Jejich společnými předky mohli být malí ještěři z řádu Thecodontia, ze kterých by se vznikly tři nezávislé skupiny: ptáci, dinosauři a krokodýli.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.