Skrytá dynamika antarktických jezer

16. září 2009

První kompletní mapa antarktických jezer ukázala, že svět pod věčným ledem je daleko dynamičtější, než se nám mohlo zdát.

Výzkum antarktických jezer, která se ukrývají pod ledovci, se zatím omezoval jen na malé oblasti. První kompletní mapování 124 subglaciálních jezer teď zrealizovali výzkumníci z University of Washington v Seattlu. Využili přitom vědeckou družici NASA jménem ICESat (Ice, Cloud and Land Elevation Satellite), která sleduje topografii krajiny a pomocí laserového výškoměru měří tloušťku ledu.

Kromě samotného mapování vědci v průběhu několika let sledovali také plnění a odtékání jezer. Zjistili, že vnitrozemská jezera jsou spíše statická, zatímco ta, která leží na pobřeží, se chovají až překvapivě dynamicky. Některá z nich jsou vzájemně propojena sítí kanálů dlouhých až stovky kilometrů, kterými si mohou vyměňovat velká množství vody. Pokud například jezera pod ledovcem Recovery ztratí 3 kubické kilometry vody, zanedlouho podobné množství přiteče do jezer, která leží po proudu.

Logo

Pro vědce jsou však nejzajímavější jezera bez odtokových kanálů, ze kterých se pod ledovci může šířit tenká vrstva vody. Ta pak funguje jako "mazivo", které urychluje klouzání ledovců do moře a přispívá tak ke zvyšování hladiny oceánu.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio