Seveřané mají větší oči

28. červenec 2011
Monitor

Lidé z vysokých zeměpisných šířek mají větší oči než lidé z tropů. Podle britských vědců je to adaptace na slabé světlo v polárních oblastech.

Množství světla a délka dne klesají od rovníku směrem k pólům. Je známo, že světlo ovlivňuje velikost zrakového systému u ptáků i primátů, ale platí to samé i u člověka? Vědci z Oxfordské univerzity proměřili několik desítek lebek, které patřily lidem z různých zeměpisných šířek a jejichž stáří sahá až do roku 1800. Zaměřili se přitom jak na celkovou velikost lebky, tak objem jejích očních důlků. Zjistili, že oba parametry se zvyšují spolu se zeměpisnou šířkou.

Lidé, kteří žijí nedaleko pólů, mají větší lebku a oční důlky než lidé z rovníkových oblastí. Nárůst objemu očních důlků, který souvisí s velikostí oka, byl však větší než nárůst velikosti samotné lebky. Autoři studie to považují za adaptaci na slabé světlo, které ve vysokých zeměpisných šířkách panuje velkou část roku. Díky větším očím zřejmě lidé z vysokých zeměpisných šířek vidí ve slabém světle stejně dobře, jako člověk z tropů v jasném světle.

Zdroj: Biology Letters

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio