Senát, Železný a arbitráž

4. září 2002

Sotva povodňová vlna opouštěla území republiky, když sdělovacími prostředky proběhla informace, že na Znojemsku vstupuje do podzimního boje o senátorské křeslo atraktivní kandidát nezávislých, totiž Vladimír Železný - pan Nova, jak by se generálnímu řediteli historicky první soukromé televize mohlo klidně říkat.

On sám totiž dělá od jara 1994 , kdy Nova vstoupila do éteru všechno možné, abychom si vštípili do mysli, že Nova rovná se Železný a naopak a vzhledem k tomu, že jde o televizi co do divácké sledovanosti drtivě dominantní, je tedy i Železný mimořádně známou a beze sporu i respektovanou osobou.

Ještě před několika lety se mnozí domnívali, že Železného důsledná sebepropagace, hlavně skrze pořad Volejte řediteli míří k politice a neváhali přísahat na jeho prezidentské ambice. Možná tomu tak svého času skutečně bylo. Po r.1999 ale američtí investoři Železného odvolali z funkce a on se pak s vysílací licencí v trezoru rozhodl pokračovat bez nich, de fakto je tedy okradl, což mělo za následek celou lavinu žalob a následných vyšetřování, dnes je pro něho křeslo na Hradčanech tedy zatím těžko dostupné, ne tak ale získat obecně nepoměrně snadněji dosažitelný post v senátu.

Nevíme, jak se na tohoto kandidáta dívají občané na Znojemsku, kde měl, ale už také prodal nějaké vinice. Pražané však jeho zájem o senát většinou vnímají jednoznačně a nahlas se smějí, momentálně by se Železnému jistě hodila senátorská imunita a o tu mu také jde. Ta sice není neprůstřelná a bude-li televizního magnáta vyžadovat soud v závažné cause, senátoři ho těžko mohou uchránit, ale určité průtahy a zdržování imunita zajišťuje a Železný je podle všeho v situaci, kdy se mu může hodit cokoliv. Jeho doposud nejvlivnější političtí ochránci v ODS prohráli volby a nově utvořená vládní koalice s Vladimírem Špidlou na čele pro něj neskýtá žádné záruky bezpečnosti.

Senátorství a tedy přiblížení se politické elitě je pro Železného určitou nadějí, jak alespoň částečně vyklouznout ze všeho, co jej svírá - a že toho není málo. Už skoro rok a půl nezaplatil zhruba miliardu korun, k čemuž ho zavazuje výsledek mezinárodní arbitráže ve sporu mezi ním a původním investorem Novy, společností CME, v níž má většinový podíl podnikatel Ronald Loader.

Železný je navíc stíhán za značný daňový únik i za únik celní, v souvislosti s dovozem obrazů, nakoupených na aukcích v zahraničí. Patrně je to ještě horší s obviněním, že se pokusil podvodem vyhnout placení oné miliardy prostřednictvím velmi podezřelé transakce přes firmu Astrona. Železný se navíc bezprostředně před arbitrážním verdiktem zbavil formálně veškerého majetku, převedeného na několik firem a také na manželku, s níž se ostatně také těsně před tím rozvedl, což leckdo interpretoval jako formu kličky, která ovšem obvykle v západním světě nevychází. Ale co víc, - Český stát se za nedlouho dozví, že má za nedostatečnou ochranu západní investice zaplatit Loaderově CME bůh ví kolik miliard korun - hovoří se běžně asi o šestnácti a to je bohužel dost pravděpodobné.

Jiné arbitrážní řízení, o kterém už byla řeč totiž v prvním kole rozhodlo, že stát je vinen a v těchto dnech začíná kolo druhé, kde už by měla padnout konečná částka. Pokud skutečně bude muset Vladimír Špidla sáhnout hluboko do státní kasy, jeho chuť tolerovat dále Železného se musí nutně ocitnout pod bodem mrazu zvlášť dnes, kdy je před vládou obrovitá částka za povodně.

Až by se zdálo, že ředitel Novy, kolem kterého bylo od letošního června opět rušno v rámci mocenského boje o televizi to s kandidaturou na ctihodný post zákonodárce přehnal a že se to musí obrátit proti němu, ale Železný, který se chová stále dobrodružněji se zřejmě chytá všech dostupných šancí na přežití. V celém případu je ale pak hodně překvapivý krok jiného uchazeče o místo v horní komoře parlamentu, totiž zástupce ODS Josefa Sedláka, který už po uzávěrce kandidátek a tedy bez možnosti jmenovat náhradníka z voleb odstoupil.

Měl by prý podle svých slov proti slavnému Železnému na Znojemsku minimální šanci na zvolení. To je možná pravda, ale rozhodně ne jednoznačná a nemůže být důvodem opustit předem bojiště. I kdybychom Sedlákův strach nakonec pochopili, těžko se ovšem budeme smiřovat s tím, že kandidát ODS, jak aspoň ČTK řekl, nechce drobit hlasy pravicových voličů. To zní velmi podivně -: pokud jsou pravicoví voliči totiž příznivci svobodného podnikání, pak se už dnes musí na Železného dívat hodně skrz prsty.

Kdysi jim zřejmě imponoval jako mimořádně úspěšný a sebevědomý muž, nyní ale vykazuje rysy velmi neslušného podnikatelství. Právě pravicoví voliči by na to měli být citlivější, než kdo jiný. Možná se ostatně do jisté míry projevilo v letošních sněmovních volbách, že se ODS nedokázala od některých podnikatelů z 90. let distancovat, ať už to byli Kožený, Schreiber, nebo Železný, za něž se bral speciálně Václav Klaus a dokonce ho bezprostředně po krátké Železného vazbě přijal k audienci co by předseda sněmovny, na což se s nelibostí dívala nejen řada pravicových voličů, ale dokonce i členů ODS.

Ta ovšem ještě pořád má možnost postavit se ke kandidatuře mocného pána z Novy čelem a vyjádřit se jasně -: doporučit svým voličům na Znojemsku v dané situaci buď nevolit nikoho, nebo je dokonce vyzvat k bojkotu Železného. K tomu nakonec může dojít vzhledem k tomu, že asi ještě před volbami budeme vědět, co bude republiku stát tolerantní postoj předcházejících vlád k Železnému podivným krokům. Jakákoli, třeba jen tichá podpora pana ředitele pak už bude zcela neúnosná. Bez ohledu na to, co na koho Železný ví a čím může vyhrožovat, bez ohledu na to, že si nejsilnější strany budou chtít rozumět i s novými většinovými majiteli Novy, kteří by třeba rádi i Železného uklidili do senátu, kde by jim konec konců mohl být ještě užitečný.

rse@rozhlas.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.