Selhání nejsilnější strany

10. únor 2003

Když se ptali Petra Pitharta, co říká svému nezdaru v první prezidentské volbě, odpověděl nepřímo. Nesdělil svůj subjektivní prožitek, ale pokusil se o příčinnou diagnózu. Řekl, dokonce dvakrát, že je to problém sociální demokracie. Měl pravdu. Dokonce závažnější, než se na pohled zdá.

Už předem bylo jasné, že volba prezidenta bude problém. Dnes je to nad slunce jasnější. Předem bylo jasné, že k jeho řešení je povolána ČSSD, nikoliv ODS. Bylo na voličsky nejsilnější straně, která má i hlavní slovo ve vládnoucí koalici, aby hledala a našla schůdné východisko. Dnes je nad slunce jasnější, že selhala. Je to vidět nejen na neprozíravém a dnes už chaotickém stavění vlastních kandidátů, ale i na tom, co se děje v ní samotné. ČSSD prostě ztratila hlavu. Jak je to možné?

Tak velká záhada to zase není. ČSSD překročila bludný kořen volbami v roce 1996. tehdejší otrávenost Klausem a jeho stranou jí zjednala úspěch, na který ČSSD nebyla připravena. Do té doby to byla šestiprocentní stranička, která jen s obtížemi sestavila své kandidátní listiny. Nečekaný volební zdar způsobil, že se do parlamentu a vůbec do politiky dostali lidé, kteří k tomu buď neměli předpoklady a nebo v tichosti sledovali cíle, o jakých nebylo v programu strany, předloženém veřejnosti, ani slova.

Vydatný podíl má na tom i tehdejší vůdce Miloš Zeman. Měli jsme příležitost poznat v něm člověka, který touží především budit zdání. Je více aranžérem než konstruktérem. Konstruktérem strany byl spíše pan Šlouf. Značnou část své strany Zeman okouzlil, neboť jí vyvedl z nevýznamnosti na výslunní. Vzestup ČSSD ke slávě má ale zvláštní ráz zdánlivosti, je to jen "jako by".

Tak se stalo, že i mezi jejími nejvyššími předáky vídáme lidi, kteří by jinak obstáli ještě tak na okresní úrovni. Veřejně se vyjadřují o důležitých věcech neuváženě a někteří z nich se chovají v zátěžových situacích nedospěle. Takovým dětinským trucem je prohlášení, že když jsem nemohl přispět k Zemanovu zvolení, žádné další volby se nezúčastním. Vzniká tak podezření, že se ČSSD potýká s nedostatkem racionality i prosté lidské zralosti.

To by nemuselo tolik vadit, kdyby strana měla uvnitř protilehlý pól, který by toto manko vyvážil opačnými kvalitami. On tam sice je, ale je zastoupen slabě. I když to strana navenek zakrývá, mezi oběma póly se stupňuje napětí. Viděno zvenčí, prohlubuje se tam vzájemné odcizení mezi racionálně uvažující menšinou a vysoce převážnou populistickou většinou.

Takový stav nemůže trvat dlouho. ČSSD je nucena lízat své vlastní rány, navenek je zapírat, zatímco koaliční spolupráci a problémy společnosti jako celku nechává plavat. Jak to může dopadnout? I když ČSSD zabrání vlastnímu rozkolu, asi tam dojde k přeskupení pozic. Čím lépe se jí to podaří zamlouvat, v čemž je mistrem Stanislav Gross, tím menší bude věrohodnost strany navenek. Nemyslím, že by tím přišla o svou voličskou základnu, stále má co nabídnout, bude bránit reformě veřejných financí, daňového penzijního systému a podobně. KSČM jí v tom bude podporovat.

Prezidenta budeme mít asi bůhvíjakého, ale řešení existenčních problémů české společnosti bude nejen odsunuto, ale nadlouho i podstatně znesnadněno.

autor: Petr Příhoda
Spustit audio