Šéf pojišťovny EGAP: Export loni nespadl tak výrazně. Klíčová teď bude důvěra finančních trhů

17. leden 2021

„Vzhledem k situaci si české exportní firmy vedly loni výborně. Situace nebyla úplně jednoduchá, rizika rostla celosvětově. Pro nás je pozitivní, že se zvedl zájem o pojištění, v některých oblastech až trojnásobně. Export nespadl tak výrazně, jak by spadnout mohl. Čeští exportéři jsou prostě šikovní,“ shrnuje generální ředitel Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Jan Procházka.

„Spíše jsme sledovali, že českým exportérům vypadly nějaké zakázky na roky 2021 a 2022. Zaznamenali jsme také výpadek krátkodobých záležitostí třeba v rámci spotřebitelské poptávky. Středně a dlouhodobé projekty musely pokračovat. Takže v loňském roce byli exportéři úspěšní,“ tvrdí Procházka.

Čtěte také

„Velký propad nicméně je u spotřebního průmyslu, oblečení, gastronomie, přeprava osob, cestovní ruch – to všechno dostalo velký negativní impulz. Ale jsou i vítězové: farmaceutické firmy, inovativní firmy, společnosti zabývající se moderními technologiemi,“ říká šéf pojišťovny a dodává:

„Ale je hodně poražených. Řeší velkou otázku, jestli držet zaměstnance, nebo propouštět.“

To, co ekonomiku postaví na nohy, je podle Procházky zejména důvěra finančních trhů. „Všechny státy jsou nějak zadluženy, všechny si budou kreslit nějakou křivku a hledat důvěru finančních trhů. A ty budou půjčovat buď levně, nebo draze. Důležitý bude také politický soulad – tam, kde budou volby, jako třeba v Česku, aby nenastaly extrémní varianty: extrémní vátězství, nebo naopak paty jako dlouhá vyjednávání, provizorní rozpočty,“ očekává šéf EGAP.

Jakou roli sehraje rychlost očkování? Na jakou míru proočkovanosti ekonomové čekají? Poslechněte si Řečí peněz.

autoři: Naďa Bělovská , kac
Spustit audio

Související