Schröder zrušil dovolenou v Itálii

9. červenec 2003

Silvio Berlusconi se omluvil. Polovičatě, neochotně a především proto, že nemohl jinak. Spolkovému kancléři Gerhardu Schröderovi a předsedovi Evropského parlamentu Patu Coxovi omluvné či spíše vysvětlující telefonáty italského premiéra stačí. Aféru, kterou Berlusconi vyvolal minulý týden, když na půdě Evropského parlamentu označil německého poslance za vhodného adepta na filmovou roli nacistického dozorce, tím Schröder i Cox považují za uzavřenou. Kontroverze však zdaleka neskončily.

Stačilo, aby se podle premiérova příkladu začali chovat představitelé nejproblematičtějšího člena vládní koalice, ostře protievropsky a protipřistěhovalecky orientované Ligy severu. A nebylo třeba, aby promluvily partajní špičky. Stačilo vyjádření náměstka ministra cestovního ruchu Stefana Stefaniho. Ten přispěl do stranického listu La Padania dopisem, ve kterém píše, cituji: "Známe Němce dobře, ty hypernacionalistické blonďáky, vychovávané tak, aby se za každé situace považovali za premianty" konec citátu.

I v politice platí rčení o tom, že na hrubý pytel patří hrubá záplata. Schröderův mluvčí označil Stefaniho výroky za hrubou urážku všech Němců, pro které je Itálie oblíbeným místem, kde tráví dovolenou. Zároveň pohrozil, že také kancléř zruší svou dovolenou v Itálii, pokud náměstkova vyjádření zůstanou bez odezvy. Mohlo by se zdát, že jde o bouři ve sklenici vody, ale není to pravda. Čtyřicet procent turistů, kteří Itálii navštíví, jsou Němci. Vloni v Itálii utratili v přepočtu celkem deset miliard dolarů. V rychlých omluvách italských ministrů zahraničí a obchodu za Stefaniho cituji, "nepřijatelná zevšeobecňování", lze proto spatřovat obavy o kvalitu nejen politických, ale i hospodářských vztahů mezi Itálií a Německem.

Už už se zdálo, že i v tomto případě jsou omluvy přijaty a případ uzavřen. Ve středu odpoledne ale úřad spolkového kancléře oznámil, že Schröder plánovou dovolenou v Itálii přece jen ruší. Nejpodstatnější na celé věci je však to, že přetrvává velmi špatný dojem z vystoupení představitelů italské vlády v době, kdy jejich zemi patří předsednictví Evropské unie.

Spolu s kontroverzemi na evropské scéně roste také napětí uvnitř italské vládní koalice. Příčiny jsou v obou případech úplně stejné a notoricky známé. Otevřený konflikt mezi premiérem a justicí. Dominantní postavení Berlusconiho společností na italském mediálním trhu a konečně premiérův nevyřešený střet zájmů mezi politikou a podnikáním.

V posledních dvou oblastech, tedy ve sféře médií a v záležitosti střetu zájmů, Berlusconi v posledních dnech pouze přilévá oleje do ohně. Italský senát právě v těchto dnech projednává návrh zákona, který by Berlusconimu umožnil další akvizice v mediální oblasti. Premiérova společnost Mediaset se svými třemi kanály přitom už nyní ovládá trh privátních televizních stanic. Vládní koalice, a s ní samozřejmě i premiér, může mít kromě toho skrze příslušné orgány nepřímý vliv také na vysílání tří veřejnoprávních televizních kanálů.

V konečném důsledku to znamená jediné. Berlusconi čelí permanentnímu podezření, že přímo či nepřímo ovlivňuje vývoj devadesáti procent italského televizního trhu a dokonce, že ovlivňuje i obsah vysílání celoplošných stanic. Proto příliš nepřekvapí zpráva o tom, že příslušná komise italské poslanecké sněmovny zahájila šetření, jehož cílem je zjistit, proč první kanál veřejnoprávní televize RAI UNO minulý týden selhal ve zpravodajství o Berlusconiho vystoupení ve Štrasburku. Stanice například vůbec neodvysílala výrok, ve kterém italský premiér německého poslance přirovnává k nacistickému dozorci.

Další parlamentní iniciativa by pro Berlusconiho mohla vyznít o něco lépe. Do dvou týdnů by poslanci měli začít projednávat návrh zákon o střetu zájmů. Návrh předpokládá, že všichni vysocí vládní představitelé, budou muset učinit prohlášení o svých majetkových poměrech a nebudou moci během výkonu funkce uzavírat jakékoliv obchody. Na dodržování zákona by měl dohlížet antimonopolní úřad, který by porušování mohl trestat značnými pokutami.

Zákon ale může uspokojit nanejvýš Berlusconiho kritiky ze zahraničí, nikoli italskou opozici a s ní, zatím mlčenlivou, část vládního tábora. Pro opozici je návrh pouze cituji "fíkovým listem", kterým prý Berlusconi bude dále zakrývat své obchodní zájmy. V každém případě je zřejmé, že se italský premiér ocitl pod velkým tlakem, který ohrožuje soudržnost celé vládní koalice. Bez ní by nemohl být premiérem a pak by se na něj nevztahovala imunita. Díky ní byl také zastaven proces, ve kterém byl Berlusconi viněn z korupce. Pro italského premiéra je to jeden z mnoha důvodů a možná i ten nejdůležitější, aby udržel nervy na uzdě.

autor: Bohumil Šrajer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.