Sázení je ve Finsku vlasteneckou povinností. Závislí jsou lidé i státní rozpočet

20. říjen 2019

Dlouhá desetiletí měli Finové o sobotách zavedený rituál: nejprve si dali saunu, a pak v televizi sledovali výsledky losování státní loterie, přibližuje britský magazín Economist. A i když nic nevyhráli, neměli z toho špatný pocit. Vložené peníze totiž mířily správným směrem.

V posledních letech se věci poněkud změnily, ale pořád trvá, že ve Finsku je sázení vlasteneckou povinností. Potíž je v tom, že zvyk či zlozvyk sázení se uchytil až příliš. Dnes si každý týden vsadí plná třetina obyvatel Finska. A třiaosmdesát procent sází alespoň jednou do roka.

Čtěte také

Finská státní loterie byla uzákoněna už ve 20. letech minulého století, ve snaze odvrátit Finy od sázení ve švédských lotynkách, čímž vlastně posílali peníze svým někdejším vládcům.

Po druhé světové válce finské loterie začaly kvést. Lidé v nich viděli cestu k posílení národní jednoty a k obraně před nebezpečím komunismu.

Všechny loterie zastřešuje monopolní sázková kancelář Veikkaus, a je třeba říci, že systém je opravdu promyšlený. Jen v roce 2017 vydělalo sázení Finům miliardu eur, která byla poctivě přerozdělena.

Gamblerů přibývá

Jenomže každá věc má svůj háček, píše Economist. V případě Finska je to sílící závislost na loteriích a růst počtu gamblerů. A na loterijních financích začíná být nezdravě závislý také finský stát.

Čtěte také

Středopravicová vláda v roce 2015 seškrtala sociální dávky i peníze jdoucí do zdravotnictví, v naději, že díru v rozpočtu zalepí vklady sázkařů. A v jistém smyslu to vyšlo. Zisky z loterií narostly mezi lety 2006 a 2016 o 30 procent.

Jenomže současně přibylo i gamblerů. Ve Finsku dnes holdují hazardu 3,3 procenta dospělé populace. Přitom v Norsku to není ani jedno procento. Tam se totiž hráči na automatech musejí registrovat jménem, což vyřadí jednak nezletilé, a jednak to umožňuje monitorovat závislé.

Ve srovnání s tím nedělalo Finsko pro pomoc gamblerům dlouho prakticky nic. Nyní se to ale může změnit. Společnost Veikkaus v létě oznámila vznik etického panelu. Slíbila také, že z obchodů a restaurací stáhne na 20 tisíc herních automatů. Takže je možné, že Finové budou mít zase o trochu víc času na saunování, poznamenává týdeník Economist.

Spustit audio