Samečci mořských jehel záměrně potrácejí

18. březen 2010

Samečci mořských jehel svým potomkům odměřují péči podle toho, jak atraktivní byla jejich matka. Na málo ceněných mláďatech samečci skrblí, a dokonce se jich záměrně zbavují.

U ryb z čeledi jehlovití (Syngnathidae), kam patří mořští koníčci, dráčci a mořské jehly, samička naklade svá vajíčka do vaku samečka. Ten zárodky odchová ve svém těle a vylíhlá mláďata štěrbinou ve vaku vypustí do vody. U mořských jehel jsou samečci monogamní a samičky, se kterými se budou pářit, si pečlivě vybírají. Dřívější studie naznačovaly, že větší samičky, které mají víc vajíček, jsou atraktivnější než menší. Nová studie ale dokazuje, že pářením výběr nekončí.

Biologové z Texaské A&M univerzity studovali milostný život jehel druhu Syngnathus scovelli. Zjistili, že potomci velkých samiček během vývoje v samečkově vaku prospívají lépe než potomci menších samiček a poměr jejich přežití je vyšší. Jak se ukázalo, samečci aktivně regulují množství živin, které zárodkům ve vaku poskytují. V případě, že nosí potomky málo atraktivní samičky, na ně zřejmě nechtějí příliš plýtvat energií. Menší počet narozených mláďat ale není jen výsledkem otcova skrblictví. Sameček některé nechtěné zárodky „potratí“ a z jejich těl čerpá cenné živiny.

Zdroj: ScienceNow, NatureNews, Nature

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.